Categorie: advertorial | Gepubliceerd: 29 november 2017

Gemeenten kunnen nog veel winnen met e-waste

E-waste is de snelst groeiende afvalstroom in de EU. Toch worden lang niet alle op de markt gezette elektrische en elektronische apparaten ingezameld. 45 procent kwam er afgelopen jaar terug. Vanaf 2019 is dit percentage wettelijk 65 procent. Er ligt dus nog een enorme inzameluitdaging. Weee Nederland over hoe gemeenten het verschil kunnen maken.

Weeelectric 2.jpgEen PostNL bezorger neemt een waterkoker mee.

In gemeentelijk afvalbeleid is er vaak bijzondere aandacht voor e-waste. Zo zetten gemeenten in op educatie aan bewoners, het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het sorteerproces, het zo goed mogelijk verwerken of hergebruiken van afval en een laagdrempelige inzameling. Maar hoe bereik je de meest effectieve inzameling? Reint Sekhuis, directeur van Weee Nederland: “Wij geloven dat als mensen het nut van recyclen inzien ze dit eerder doen. En we moeten het dichtbij brengen en het zo makkelijk mogelijk maken. Ook al willen mensen hun gedrag wel veranderen, er zijn veel omstandigheden waardoor ze dat niet zo maar doen. Wij zoeken continu naar mogelijkheden om dit op een sympathieke en efficiënte manier te verbeteren.”

Jong geleerd

Sekhuis vervolgt: “Steeds meer gemeenten kiezen voor beproefde middelen om mensen thuis te bewegen om het afval goed te scheiden. Zo’n middel is de E-waste race. De race loopt al jaren en uit evaluatie blijkt dat kinderen en hun omgeving jaren na de race nog steeds bewust met (elektrisch) afval omgaan.” Tijdens de E-waste race nemen scholieren uit de hoogste groepen van de basisschool het tegen elkaar op om klein e-waste uit de wijk in te zamelen. Voor de start krijgen alle deelnemers een interactieve les op hun school. De groep die het meeste inzamelt wint een schoolreis. Door mee te doen aan de E-waste race beseffen scholieren dat ze e-waste niet zomaar weg moeten gooien.”

Ewaste_op_school_2.jpgDe E-waste race zorgt voor bewustwording bij kinderen.

Gemak dient de mens

Veel gemeenten zien dat de inzameling met de tijd mee moet gaan. De maatschappij wordt steeds bewuster en ‘groener’, maar ook luxer. Online bestellen is aan de orde van de dag. Weee Nederland startte daarom met PostNL en Thuiswinkel.org het initiatief Weeelectric. Afgedankte apparaten kunnen aan de PostNL pakketbezorger worden meegegeven als deze aan de deur is. En dat gebeurt steeds vaker. Weeelectric loopt nu in Dordrecht en delen van Amsterdam en Groningen. Sekhuis: “De ervaringen van zowel de PostNL pakketbezorgers als van de consumenten zijn positief. En ook wetenschappelijk zien we mooie resultaten. De UvA deed onderzoek waaruit blijk dat Weeelectric de bewustwording stimuleert en de afstand om weg te brengen letterlijk en figuurlijk minimaliseert.” Het is de bedoeling dat Weeelectric de komende tijd verder wordt uitgerold in Nederland.

Keuze

Het behalen van de VANG-doelstellingen blijft een uitdaging.  Sekhuis denkt dat met e-waste nog stappen te maken zijn in gemeenten: “Door nu na te denken over hoe per jaar steeds meer e-waste ingezameld kan worden en hoe steeds meer met e-waste gedaan kan worden, komen we een eind. Dit vergt een stabiele basis met daar bovenop innovatie.”