Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 28 november 2017

Glyfosaat toch nog vijf jaar toegestaan in EU

Europese lidstaten hebben een akkoord bereikt met de Europese Commissie over de vergunning voor onkruidbestrijder glyfosaat. Het mogelijk giftige goedje mag nog tenminste vijf jaar gebruikt worden in de EU.

Er gingen maanden van overleg en ondoorslaggevende stemmingen aan vooraf, maar de kogel is nu dan toch door de kerk. Negentien van de 28 lidstaten stemden in met de verlenging van de vergunning, waaronder Nederland en Duitsland. Tegenstanders waren onder meer België, Frankrijk, Italië en Oostenrijk. Omdat de stemming gewogen is per inwoneraantal, was er uiteindelijk een tweederde meerderheid voor verlenging. Het Europees Parlement stemde vorige maand juist nog voor een uitfasering.

Milieuorganisaties zijn ontstemd over de uitkomst van de stemming. Glyfosaat is mogelijk kankerverwekkend, maar de diverse onderzoeken naar de effecten van de stof komen niet allemaal tot dezelfde conclusie. Tegenstanders voeren aan dat onder het voorzorgsprincipe een verbod daarom op zijn plaats zou zijn.

Greenpeace stelt nu dat de EU industriebelangen boven "waarschuwingen van wetenschappers en gezondheidsrisico’s voor burgers en milieu" laat gaan. Herman van Bekkem, landbouwexpert bij Greenpeace: "De lobby van de bestrijdingsmiddelenindustrie en haar dreigementen juridische procedures op te starten, wegen blijkbaar zwaarder dan het belang van de gezondheid van mensen en het milieu." Ook de Health and Environment Alliance is kritisch, en stelt dat de beleidsmakers gefundeerde zorgen over de veiligheid van glyfosaat negeren.