Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 05 december 2017

Plastic etende walvis choqueert kijker

In de laatste aflevering van de BBC natuurfilmserie Blue Planet wordt de aanwezigheid van plastic in de oceanen in beeld gebracht. De beelden van een overleden walviskalf gaan nu al de hele wereld over.

Screenshot-2017-12-5 Mother pilot whale grieves her dead calf - The Blue Planet II Episode 4 preview - BBC One - YouTube.pngDe moeder blijft haar overleden walviskalf met zich meesleuren.
Foto: snapshot aflevering Blue Planet II, BBC

De aflevering van zondag 10 december is de laatste in de tweede serie van Blue Planet II, de veelbekeken reeks natuurfilms van de BBC. Hierin zal bijvoorbeeld ook te zien zijn hoe een albatrasjong overlijdt na het eten van een plastic tandenstoker, en hoe een potvis een emmer aanziet voor voedsel. De emmer komt vast te zitten in de bek van het beest, wat het eten van voedsel bemoeilijkt of mogelijk zelfs onmogelijk maakt.

In een eerdere aflevering was al een walvismoeder te zien die haar overleden jong met zich mee blijft sleuren in wat voice-over David Attenborough beschrijft als rouw. Attenborough speculeert in het fragment ook over de mogelijke aanleiding voor het overlijden. Mogelijk is het kalf vergiftigd via de met plastic verontreinigde moedermelk.

Op de website van het programma worden kijkers opgeroepen om actief te worden in de strijd tegen de plastic soep en zwerfafval. Zo worden ze opgeroepen om mee te doen aan het initiatief ‘Two minute beach clean’, waarbij mensen twee minuten plastic gaan rapen op het strand. De makers geven aan onder andere geïnspireerd te zijn door Jan Wells, een Brit die zichzelf heeft voorgenomen een jaar lang elke dag een rondje afvalrapen op het strand te gaan doen.