Categorie: Producten | Gepubliceerd: 27 december 2017

Zoetermeer rolt afvalscheiding in buitenruimte uit

De pilot afvalscheiding in winkelcentrum De Leyens in Zoetermeer is een succes. De gemeente wil daarom in 2018 ook bij de andere winkelcentra afvalscheiding in de buitenruimte mogelijk maken.

Winkelend publiek kon de afgelopen tijd in winkelcentrum de Leyens pmd en restafval kwijt in aparte afvalbakken. Het heeft volgens de gemeente geresulteerd in een beduidend schoner winkelcentrum waar het nu ook prettiger winkelen is.

“Bij het onderzoek naar het schoonste winkelcentrum liet De Leyens de grootste verbetering zien”, zegt wethouder Rosier van openbare ruimte. “ In de overige winkelcentra willen we ook graag het zwerfvuil beperken en we hopen dat met extra plekken voor gescheiden afval te bereiken.”

Snoeproute

Met name de plaatsing van extra afvalbakken tussen winkelcentrum De Leyens en het Alfrink College bleek een gouden greep. Op de route tussen het winkelcentrum en de middelbare school was traditioneel veel zwerfvuil te vinden. Door afvalbakken bij te plaatsen nam het zwerfafval op deze zogenoemde ‘snoeproute’ snel af.

Herkenbaar

Een verklaring voor het success is mogelijk dat de afvalbakken goed herkenbaar zijn. Ze bestaan uit drie gescheiden compartimenten: twee zijn er bestemd voor pmd en één voor restafval. De bakken hebben aan beide kanten ingooi-openingen en de uitstraling van de afvalbak is gebaseerd op de landelijke richtlijnen. Afwijkend is dan weer dat de gemeente Zoetermeer van pbd (plastic, blik en drankenkartons) spreekt in plaats van pmd. Afvoeren van het afval gebeurt, aantoonbaar gescheiden, in gekleurde zakken (geel voor pmd, grijs voor rest).

Bewustwording

Naast een schonere omgeving probeert de gemeente bij afvalscheiding in openbare ruimte inwoners bewuster te maken van de hoeveelheid plastic afval. Het doel is dat dit bijdraagt aan het bewuster kiezen van milieuvriendelijkere verpakkingen.

Vaker buitenshuis scheiden

Afval scheiden is in de buitenruimte nog lang niet zo gebruikelijk als thuis. Ontegenzeggelijk wordt er echter wel steeds meer mee geëxperimenteerd. Gemeenten, maar ook ProRail en Schiphol, proberen mensen te verleiden hun afval ook op straat, in parken, op stations en luchthavens te laten scheiden. Vooralsnog met wisselend succes. In de buitenruimte gescheiden papier raakt bijvoorbeeld snel vervuild, omdat mensen er bijvoorbeeld ook servetjes bij gooien. Maar verhalen zoals in Zoetermeer zijn er ook.

Gerelateerde artikelen