Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 03 januari 2018

Lightrec start publiekscampagne over armaturen

Te veel Nederlanders weten niet waar ze met een afgedankte verlichtingsarmatuur naartoe moeten. Dat armaturen vanaf medio 2018 niet meer mogen worden weggegooid, maar apart moeten worden aangeboden voor recycling is bij vrijwel geen enkele Nederlander bekend.

Inzameling armaturen.jpgVanaf medio 2018 mogen ook consumentenarmaturen niet zomaar meer worden weggegooid.

Bijna 40 procent van de Nederlanders weet niet wat ze moet doen met een afgedankte armatuur. 29 procent van de armaturen belandt dan ook in de vuilnisbak. Het gros (41 procent) gaat gelukkig naar een kringloopwinkel. Ongeveer een derde (29 procent) wordt te koop aangeboden op marktplaats. En ruim een kwart (26 procent) wordt wegegeven aan familie of bekenden. Dat blijkt uit het ‘Nationaal Verlichtingsonderzoek’ in opdracht van stichting LightRec onder meer dan duizend consumenten.

Vanaf medio 2018 morgen consumentenarmaturen echter niet meer zomaar weggegooid worden, maar moeten ze net als kapotte spaarlampen en tl-buizen apart ingeleverd worden in de bekend Wecycle inzamelbakken. Om te zorgen dat consumenten dit ook massaal gaan doen start LightRec Nederland de komende maanden een grote publiekscampagne.

Goed recyclebaar

Armaturen, zoals kerstverlichting of een tl-buis, kunnen goed worden gerecycled: ongeveer 80 procent van de materialen kan worden hergebruikt. Daarnaast kunnen armaturen schadelijke stoffen bevatten. Als consumenten ze naar een inleverbak in de doe-het-zelfzaak of milieustraat te brengen, komen deze stoffen niet in het milieu terecht.

Stichting Lightrec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan vijfhonderd producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Samen geven zij invulling aan het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerkt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Meer weten over Stichting LightRec Nederland?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website