Categorie: Producten | Gepubliceerd: 18 januari 2018

Rijkswaterstaat biedt automobilisten afvaltas aan

Om zwerfafval tegen te gaan, lanceerde Rijkswaterstaat tijdens de Week van de Circulaire Economie een duurzame afvaltas.

Het idee is afkomstig uit de Raad van Kinderen van Rijkswaterstaat. De tas is gemaakt van oude werkkleding van mensen die aan de weg werken, zoals de weginspecteurs van Rijkswaterstaat en van werknemers van aannemer VolkerWessels. De duurzame tas moet een bijdrage leveren aan het verminderen van de zogeheten plastic soep doordat automobilisten de tas in hun auto hangen en afval (vooral plastic) dat onderweg ontstaat en veel uit auto’s wordt gegooid, in deze tas te verzamelen.

De duurzame afvaltas is een idee van de Raad van Kinderen van Rijkswaterstaat. Sinds het najaar van 2016 denken leerlingen van basisschool Noorderlicht uit ‘s-Hertogenbosch mee over een milieuvriendelijker gebruik van onze wegen. Het idee voor de duurzame afvaltas is door Rijkswaterstaat en aannemer VolkerWessels overgenomen. De tas werd gisteren (17 januari 2018) uitgereikt aan prinses Laurentien, beschermvrouwe van de Raad van Kinderen.

duurzame-afvaltassen_tcm21-129848.jpgDe duurzame afvaltassen kent twee varianten.

Verder ontwikkelen

Van de duurzame afvaltas worden twee varianten gemaakt. Eén tas, met duidelijk herkenbare werkkleding, is gemaakt door leerlingen van het Penta College Jacob van Liesveldt uit Hellevoetsluis. De andere tas, waarin de kleding minder herkenbaar is, is gemaakt door VanDeBouwplaats. Zij werkten hiervoor samen met ShelterSuit, een organisatie die werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van de duurzame afvaltas zijn inmiddels een paar honderd tassen gemaakt. Rijkswaterstaat deelt op verschillende plekken in Nederland honderd afvaltassen uit aan automobilisten. Aan deze automobilisten wordt gevraagd om input om de afvaltas verder te ontwikkelen. Ook zoekt Rijkswaterstaat partners voor het verder ontwikkelen van de tas. Daarnaast roept de organisatie iedereen op om ook zelf duurzame afvaltassen te maken van een oude jas of spijkerbroek.