Categorie: inzameling | Gepubliceerd: 30 januari 2018

HVC beproeft extra opvallende gft-containers

Met stickers die duidelijk maken wat er in de container hoort, willen HVC en de gemeenten Heemskerk, Velsen en Beverwijk zorgen dat het gft beter gescheiden wordt.

Foto29012018_wethouder beplakt eerste gft-container in Heemkerk.jpgWethouder Frank Frowijn plakt de eerste ondergrondse container in Heemskerk.
Foto: Marc Dorleijn

De partijen willen met de stickers zorgen dat echt alleen gft en etensresten in de gft-containers belanden. Alleen dan kan er biogas en compost van gemaakt worden, en kan voorkomen worden dat gemeenten moeten betalen voor afgekeurde ladingen gft. Uit sorteeranalyses blijkt dat inwoners van Beverwijk, Heemskerk en Velsen nu nog regelmatig restafval in de gft-container gooien. Als het gft te veel vervuild is moet het alsnog verbrand worden.

De proef gaat vandaag van start. Zo’n 45 van de in totaal 269 ondergrondse containers krijgen een nieuwe look met een brede groene rand onderaan, duidelijk leesbare tekst en afbeeldingen van diverse soorten groente-, fruit- en tuinafval (gft). “Deze proef moet uitwijzen of de verandering van het uiterlijk van de ondergrondse container de inwoners meer duidelijkheid geeft over wat er in hoort. Uit analyse moet blijken of het leidt tot een ‘schone’ lading gft en etensresten. De proef geeft ons inzicht of dit een middel is om succesvol de afkeur te verminderen.” aldus wethouder Frank Frowijn van de gemeente Heemskerk. Hij beplakte vandaag de eerste container.

Campagne

De stickerproef maakt onderdeel uit van een campagne om het gft en etensresten goed te scheiden en in de juiste ondergrondse container weg te gooien. Sinds december gaan ook HVC-afvalcoaches de wijk in om met inwoners te praten over het belang van afval scheiden en in het bijzonder over gft en etensresten. De totale campagne duurt nog tot en met begin maart.

Meer weten over HVC?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website