Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 15 februari 2018

Glastuinbouw Heerhugowaard sluit aan op warmtenet HVC

Eind 2018 zal het glastuingebied Alton aangesloten worden op het warmtenet van HVC. De eerste warmte zal geleverd worden aan een paprikakwekerij.

Ondertekening_Aansluiting_Alton_-MarcDorleijn_140218MDF20.jpgArjan ten Elshof (directeur duurzame energie HVC) en Marcel Numan (NH Paprika) tekenen het contract voor de levering van warmte.
Foto: Marc Dorleijn

Daarmee worden rode paprika's voortaan geteeld op groene warmte, grapt HVC. Het gaat om paprikakwekerij NH Paprika in Heerhugowaard, dat gisteren (14 februari) een overeenkomst tekende met HVC voor de aansluiting. Op basis van deze overeenkomst investeert HVC in het doortrekken van het bestaande warmtenet naar glastuinbouwgebied Alton. In maart 2018 starten de werkzaamheden voor het 8,5 km lange tracé richting tuinbouwgebied Alton. Eind 2018 is naar verwachting het volledige tracé gereed.

Het Altongebied is de oudste van de drie glasconcentratiegebieden in Noord-Holland Noord. Sinds 2013 werkt Ontwikkelingsbedrijf NHN als onafhankelijke gebiedscoördinator samen met de gemeente Heerhugowaard aan het toekomstbestendig maken van het gebied. NH Paprika is met 11 hectare paprika’s en 5 miljoen kuub gas per jaar nu de grootste gasgebruiker in het Altongebied.

“De aansluiting van de twee locaties van paprikakwekerij NH Paprika levert een forse verduurzaming op, die jaarlijks gelijk staat aan de plaatsing van 60.000 zonnepanelen op het dak, aldus Arjan ten Elshof, directeur duurzame energie HVC. “De geleverde groene warmte via het warmtenet levert een verduurzaming op voor de gehele gemeente Heerhugowaard. Naast de glastuinbouw kunnen ook woningen, kantoren, bedrijfspanden en andere voorzieningen de komende jaren op het warmtenet worden aangesloten”, aldus wethouder Monique Stam.

Marcel Numan (NH Paprika): “Het is voor mijn bedrijf belangrijk om gebruik te gaan maken van duurzame warmte en te kunnen telen tegen een redelijke kostprijs. Met de aansluiting op het warmtenet wordt dat gerealiseerd. Mijn bedrijf is hiermee klaar voor de toekomst”.

Meer weten over HVC?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website