Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 22 februari 2018

IenW krijgt kantoormeubilair uit Amsterdams grachtenplastic

Plastic Whale en meubelfabrikant Vepa brengen high-end kantoormeubilair uit Amsterdams grachtenplastic op de markt. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is één van de launching customers.

PWCF Boardroom Table + Chairs.JPGKantoormeubilair uit Amsterdams grachtenplastic van Plastic Whale en meubelfabrikant Vepa.
Foto: Plastic Whale/Vepa

De lijn met de naam Whale Circular Furniture bestaat uit een boardroomtafel, een stoel, lampen en akoestische wandpanelen en is sinds gisteren (22 februari) verkrijgbaar via exclusieve dealers in Nederland. 

“We creëren economische waarde uit plastic afval met de betrokkenheid van zoveel mogelijk mensen”, vertelt initiatiefnemer Marius Smit, oprichter van Plastic Whale. “Elk jaar vissen we samen met duizenden Amsterdammers plastic uit de grachten. Hier hebben we al tien design sloepen van gebouwd. Met het kantoormeubilair kunnen we een nog grotere impact maken. Er zijn namelijk veel bedrijven die een positieve bijdrage willen leveren aan een schoner milieu.”

Eerste afnemers van het circulaire kantoormeubilair zijn het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Nationale Nederlanden en Vrumona.

Petflessen

Meubelfabrikant Vepa is verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling, productie en verkoop van de nieuwe lijn. “Voor vervaardiging van het meubilair gebruiken we petflessen die door Plastic Whale zijn opgevist. Ook smelten we staalafval om tot het onderstel van de stoel. We zijn hard op weg naar een afvalloze fabriek en zorgen er zelfs voor dat we in deze collectie het afval van anderen verwerken", aldus Janwillem de Kam, directeur Vepa.

Om duurzaamheid te kunnen waarborgen wordt de productie bewust in Nederland en in eigen hand gehouden. Bovendien krijgen klanten, bij inlevering van het meubilair, statiegeld retour. Zo worden waardevolle grondstoffen hergebruikt en ontstaat er geen nieuw afval. Lama Concept is verantwoordelijk voor het ontwerp van de collectie.

Turning waste into impact

Een deel van de opbrengst van Plastic Whale Circular Furniture wordt – via de Plastic Whale Foundation – geïnvesteerd in lokale projecten die het plasticprobleem aanpakken op plekken waar dit het hardst nodig is. De eerste samenwerking is gesloten met SweepSmart, een organisatie die afvaloplossingen aanbiedt in India. Plastic Whale Circular Furniture maakt het mogelijk om samen met SweepSmart afvalverwerkingscentra in India professioneler in te richten, waarbij het ingezamelde plastic kan worden hergebruikt voor de volgende meubellijn.

Gerelateerde artikelen