Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 19 maart 2018

Rec beïnvloedt luchtkwaliteit Harlingen niet

De kwaliteit van de lucht in Harlingen is goed en er is geen reden om extra gezondheidsklachten te verwachten ten opzichte van de rest van Nederland.

Dat blijkt uit twee onderzoeken van de GGD. Beide onderzoeken sluiten aan bij het verbeteringstraject dat de afgelopen twee jaar plaats vond bij de Reststoffenenergiecentrale (Rec) van Omrin.

De GGD Amsterdam deed een jaar lang onderzoek naar de Harlinger luchtkwaliteit. Daarbij werden op diverse locaties in Harlingen metingen gedaan naar onder meer fijnstof, koolstofmonoxide en zwaveldioxide. Daarnaast deed de GGD Fryslân in de eerste helft van 2017 onderzoek naar zoutzuur in de lucht rondom de Rec. Er zijn geen hoeveelheden waargenomen die kunnen leiden tot gezondheidsrisico's, alle gemeten waarden bleven binnen de gezondheidsnormen.

Dioxine

De continue dioxinebemonstering is per 1 januari 2018 stopgezet. Uit de resultaten tot dan toe bleek dat er een lage dioxineuitstoot is als de Rec in normaal bedrijf is. Bij start- en stopsituaties kan die incidenteel hoger zijn. Bij de laatste twee start- en stopsituaties was dat ook niet meer het geval. Alle gemeten waarden bleven binnen de gestelde normen. In april vindt nog een maal een meting bij een start- en stopsituatie plaats.

Onrust

In de omgeving van de Rec is altijd onrust geweest over de mogelijke gezondheidseffecten van de afvalenergiecentrale. Dat verhevigde na een storing in oktober 2015, waarbij meer dioxine dan gewoonlijk werd uitgestoten. In diverse onderzoeken zijn echter nooit gevaarlijk hoge waarden vastgesteld. Ook niet na de storing.