Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 28 maart 2018

'Benchmark Huishoudelijk Afval buitenkans voor gemeente'

De NVRD roept haar leden op om in 2018 deel te nemen aan de Benchmark Huishoudelijk Afval. Door mee te doen krijgen gemeenten niet alleen meer houvast, maar ook meer draagvlak voor (nieuw) afvalbeleid, denkt de vereniging.

683px-HanNoten2012.jpgNVRD-voorzitter Han Noten.
Foto: Wikimedia Commons

Afgelopen zomer nam de Tweede Kamer een motie aan om alle gemeenten aan te sporen deel te nemen aan de Benchmark Huishoudelijk Afval. Het idee hierachter was dat gemeenten van elkaar kunnen leren als het om afvalmanagement gaat. De NRDV en de andere partners in het Vang-programma, VNG en I&W, hebben vervolgens de handschoen opgepakt en streven dit jaar naar een zo breed mogelijke deelname aan de benchmark. “Onze benchmark heeft dit jaar een bijzonder tintje en ik onderschrijf de intentie van de kamer volledig. Alleen door samen te leren, staan we sterk”, zegt Han Noten, voorzitter van de NVRD.

Buitenkans

Het gemeentelijk afvalbeheer is sterk in beweging. Om hier grip op te houden, is inzicht in de effectiviteit van verschillende (nieuwe) systemen essentieel voor beleidsmakers en bestuurders. De benchmark, waarin resultaten worden gekoppeld aan gezamenlijke kennis-bijeenkomsten en analyse, is hiervoor een uitermate geschikt instrument, meent de NVRD. Hoe meer gemeenten deelnemen, des te steviger wordt het fundament onder de verschillende inzamelsystemen. Zo krijgen gemeenten niet alleen meer houvast, maar ook meer draagvlak voor (nieuw) beleid, denken ze bij de vereniging.

Benchmark Light

Alle gemeenten en publieke bedrijven worden in 2018 daarom opgeroepen tot deelname. Voor kleinere gemeenten die langer dan vijf jaar niet hebben deelgenomen, is er de optie van een ‘Benchmark Light’. Voor bedrijven zijn er verschillende manieren om deel te nemen of hun gemeenten bij deelname te ondersteunen. Voor meer informatie of deelname kunnen partijen terecht op de benchmark-website.

De Benchmark Huishoudelijk Afval is een gezamenlijk initiatief van NVRD, Rijkswaterstaat Leefomgeving en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Meer weten over NVRD, Nederlandse Vereniging voor afval- en reinigingsmanagement?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website