Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 28 maart 2018

KIDV publiceert notitie over Chinees importverbod

Wat betekent het Chinese importverbod op 24 afvalsoorten voor Nederland en hoe kunnen we er op reageren? Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) gaat in een notitie in op die vragen.

dreamstime_2234754.jpgUit Rotterdam hoeven niet langer schepen met laagwaardig afval  te vertrekken richting China.
Foto: Erik De Graaf | Dreamstime.com

Eind vorig jaar organiseerde het KIDV een rondetafelbijeenkomst om inzichten te verzamelen over de gevolgen van de strengere import-handelspolitiek van China voor de verpakkingsketen in Nederland. Uitkomst was dat de Chinese ban op afval vooral problemen oplevert voor kunststof verpakkingsafval van bedrijven. Als vervolg op deze bijeenkomst heeft het KIDV een notitie opgesteld met de belangrijkste uitdagingen, kansen en handelingsperspectieven voor de Nederlandse kunststof (verpakkings)keten.

In de notitie beschrijft het KIDV hoe er op de korte en middellange termijn kan worden geanticipeerd op het importverbod. De kwaliteit van gerecyclede grondstoffen kan worden verhoogd. Daarnaast kan een goed investeringsklimaat voor de verwerkende/recyclingindustrie worden geboden, zodat de verwerking van kunststofafval naar waardevolle secundaire grondstoffen makkelijker wordt. De vraag naar secundaire kunststoffen in Nederland en daarbuiten kan worden verhoogd. En tot slot kan er gezorgd worden voor kunststofstromen die makkelijk zijn te recyclen.

Begin dit jaar publiceerde het KIDV al een verslag van de rondetafelbijeenkomst.

Meer weten over Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Gerelateerde artikelen