Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 09 april 2018

T-shirts kleuren met grafietgruis

Door kennis uit het verleden te recyclen, kan een stof die eerder als waardeloos werd afgevoerd, worden hergebruikt om t-shirts mee te kleuren.

Grafiet is een industriële grondstof voor onder meer elektrodes en gietmallen. Het koolstofmateriaal is elektrisch geleidend, goed te bewerken en niet giftig. Daardoor is het lastig door andere materialen te vervangen. Wel ontstaat er bij de verwerking van grafiet veel gruis en stof. Tot dusverre werd dit grafietgruis afgevoerd als restmateriaal. Tot mensen in Italië op het idee kwamen het grafietstof te verzamelen en hergebruiken. In eerste instantie vormde het bedrijf Alisea/Perpetua het stof om tot designpotloden. Op het vervaardigingsproces en de afwijkende vorm van het potlood (dat niet van tafel rolt) vroeg het bedrijf octrooi aan.

Inmiddels is ook een andere toepassing voor het grafietstof gevonden. Kledingfabrikant Wrad herontdekte een methode van de Romeinen om textiel te kleuren met grafiet. De kennis van Alisea/Perpetua over het reinigen en verwerken van grafietstof bleek daarvoor nuttig. Hun innovatie kleurt grafietstof T-shirts lichtgrijs. Per kledingstuk is 10 gram grafietstof nodig.

De gedachte omtrent waardevol hergebruik van Wrad en Perpetua bleef ook bij de jury van de Red Dot-award, een internationale designprijs, niet onopgemerkt. Zij gaf er in 2017 een ‘Best of the Best’-onderscheiding voor.