Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 18 april 2018

Britse koffieketen gaat alle wegwerpbekers recyclen

De grootste koffieketen van het Verenigd Koninkrijk, Costa Coffee, is voornemens in 2020 jaarlijks 500 miljoen wegwerpbekers te gaan recyclen.

Dat komt neer op 20 procent van alle koffiebekers die in het VK gebruikt worden. De keten garandeert niet alle eigen wegwerpbekers te gaan recyclen, maar wel het equivalent daarvan. Costa Coffee heeft naar eigen zeggen een nieuwe methode bedacht, waarmee afvalbedrijven een positieve prikkel krijgen om de bekers in te zamelen en te recyclen. Vanaf vandaag (18 april) krijgen inzamelaars daarom 70 pond per ingezamelde ton bekers van de keten. De extra kosten zouden niet doorberekend worden in de prijzen voor klanten. Costa gaat voor de inzameling samenwerken met vijf inzamelbedrijven: Veolia, Biffa, Suez, Grundon en First Mile.

De gebrekkige recycling van koffiebekers houdt de gemoederen in het VK al langer bezig. Een milieucommissie van het parlement had gepleit voor een bekertjestaks, waarbij 25 pence per wegwerpbekertje betaald zou moeten worden. De regering zag dat echter niet zitten en stimuleerde liever initiatieven van koffiezaken om klanten met een eigen beker korting te geven.