Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 19 april 2018

Defensie wil alternatief voor plastic waterfles

Defensie gebruikt jaarlijks 1,6 miljoen plastic halveliterflesjes tijdens oefeningen. Er wordt gezocht naar duurzamere alternatieven.

Minister Ank Bijleveld-Schouten noemde de afvalproductie van Defensie woensdag 18 april in een speech tijdens het Symposium Circulaire Economie. Defensie produceert jaarlijks ruim 14 kton afval, onder meer door de 800.000 liter water die militairen jaarlijks tijdens oefeningen gebruiken. "Zie hier ook het belang van een schone inkoop. Zijn er geen biologisch afbreekbare alternatieven voor de plastic waterfles? Ik zie ‘m graag verschijnen bij Defensie", aldus de minister. "Als we bij Defensie overgaan van plastics naar biologisch afbreekbaar, als we schoon inkopen en al ons afval recyclen, hergebruiken of omzetten naar grondstoffen, maken we een behoorlijk verschil in Nederland."

Het symposium draaide om de rol van Defensie in de transitie naar een circulaire economie. Het symposium richtte zich op het leren toepassen en gebruiken van de mogelijkheden van de circulaire economie. Minister Bijleveld benadrukte ook het belang van gedragsverandering bij militairen, bijvoorbeeld om het gebied van afvalscheiding. "Zij denken dat hun kleine, dagelijkse handelingen geen effect hebben. Wie een berg ziet, bekommert zich niet om de kruimels. Terwijl die berg uit kruimels bestaat. Niet 1 flesje, maar een berg van 1,6 miljoen flesjes."