Categorie: afval & energie | Gepubliceerd: 27 juni 2018

Gelderland wil vrachtwagens laten rijden op supermarktafval

De provincie Gelderland wil biogas maken van het supermarktafval van de Albert Heijn-vestigingen in Gelderland. Dit gas kan de keten zelf weer gebruiken voor zijn vrachtwagens.

Samen met Albert Heijn onderzoekt de provincie Gelderland of de vrachtwagens van deze supermarktketen op het zogeheten Bio-LNG kunnen rijden. Dit vloeibare biogas ontstaat bij de vergisting van bijvoorbeeld groente- en fruitafval of mest. Volgens de provincie is dit een van de schoonste brandstoffen voor zwaar en lang transport en binnenvaart, omdat met bio-LNG een CO2-reductie tot 100 procent kan worden bereikt.  “Zo werken we aan een duurzame mobiliteit in Gelderland”, geeft gedeputeerde Conny Bieze voor mobiliteit aan.

Naar verwachtingen zijn de resultaten van dit onderzoek in het najaar van 2018 bekend. Behalve de vragen waar bio-LNG kan worden geproduceerd zijn ook de kansen voor de transportsector onderdeel van dit onderzoek. Naast Albert Heijn doen onder meer de transportbedrijven Cornelissen Transport en Peter Appel Transport hieraan mee.