Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 12 november 2003

Blauwe zak in Vlaanderen moet groener

In vrijwel alle Vlaamse gemeenten wordt het verpakkingsafval om de twee weken huis-aan-huis ingezameld. De huishoudens hebben de zogenaamde blauwe zak waarmee ze dit afval verzamelen. Toegestaan om op deze manier weg te gooien zijn plastic flessen, flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. De Vlaamse minister van Milieu, Ludo Sannen, heeft onlangs aangekondigd dat wat hem betreft al het plastic afval met een groene punt via de blauwe zak ingezameld wordt.

Plastic met een groene punt is geschikt voor recycling. Het motief van de minister is dat het gebruiksgemak voor de huishoudens toeneemt. De huidige regels zouden te ingewikkeld zijn en te veel deskundigheid van de burgers vragen. Het komt volgens de minister geregeld voor dat vuilophalers blauwe zakken laten staan omdat er verkeerd afval in zit. Dit doet afbreuk aan de motivatie van burgers, zo meent minister Sannen.
Sannen heeft echter één probleem: hij gaat niet over het geld waarmee het systeem van de blauwe zak wordt betaald. Dit geld komt van de verpakkingsindustrie. Eind dit jaar verloopt echter de erkenning van FOST Plus, een organisatie die door de verpakkingsindustrie in het leven is geroepen om de inzameling en recycling van verpakkingsafval in België, Vlaanderen, Wallonië en Brussel vorm te geven. De overheden van deze landsdelen buigen zich momenteel over de evaluatie van het systeem van inzameling van verpakkingsafval via de blauwe zak. Dit systeem is de belangrijkste activiteit van de FOST Plus.
De evaluatie van de blauwe zak grijpt Sannen ook aan om met de industrie het gesprek aan te gaan over het type verpakkingen. Hij wil een verschuiving bewerkstelligen naar preventie.
Om die reden wil de minister dat FOST Plus meer projecten opstart die hergebruik van verpakkingen extra promoten.
De industrie heeft verwonderd gereageerd op de aankondiging van de minister. Volgens de bedrijven zijn de gevolgen voor het milieu marginaal terwijl de kosten voor de burgers omhoog gaan. Uitbreiding tot alle kunststof verpakkingen zal de resultaten op het vlak van recycling slechts een paar procent verbeteren omdat deze fractie alleen geschikt is voor verbranding. De kosten van het systeem zouden echter met 38 miljoen euro toenemen, een verhoging van de huidige kosten met vijftig procent. Conclusie van de bedrijven: niet doen.

Meer weten over Fost Plus?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website