Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 02 september 2004

Van Geel: Discussie over statiegeld pas eind 2005

Staatssecretaris Van Geel wil pas eind 2005 beslissen over uitbreiding van het statiegeldsysteem. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. Het bedrijfsleven krijgt, zoals afgesproken, eerst de kans om kleine flesjes en blikjes zonder statiegeld in te zamelen.

Van Geel reageert in de kamerbrief op het onderzoek Een breed inzamelplan voor drankenverpakkingen van de NVRD, VNG, Roteb en SNM. Daarin wordt gepleit voor een uitbreiding van het statiegeldsysteem. In dat geval zouden naast de bestaande statiegeldflessen ook alle andere flesjes en blikjes onder de regeling worden gevoegd. Van Geel vindt het nu nog te vroeg om daarover te beslissen en wil eerst zien of ook zonder statiegeld voldoende flesjes en blikjes worden ingezameld.
Volgens Van Geel is de inzameling van kleine flesjes en blikjes om twee redenen belangrijk. Ten eerste moet het zwerfvuil in Nederland drastisch worden teruggebracht. Eind 2005 moet er tachtig procent minder zwerfafval op straat belanden dan in 2001. Daarnaast wordt per 1 januari 2006 het verplichte meermalige gebruik van de PET-flessen onder invloed van de Europese Commissie afgeschaft. Grote frisdrankflessen hoeven dan niet zo'n 25 keer opnieuw te worden gevuld, maar mogen na één keer al naar de recycling. Omdat dit eenmalige systeem iets nadeliger is voor het milieu dan het meermalige systeem, is er compensatie nodig. Het bedrijfsleven heeft aan de staatssecretaris toegezegd dat dit gebeurt door in 2006 te starten met het inzamelen van kleine flesjes.
Het bedrijfsleven krijgt van staatssecretaris Van Geel eerst de kans om aan beide doelstellingen te voldoen, zonder uitbreiding van het statiegeldsysteem. Het komende jaar moeten proeven overtuigend aantonen dat dit ook lukt. Eind 2005 zal Van Geel de balans opmaken en kijken of het bedrijfsleven zijn toezeggingen waarmaakt. Als dat niet het geval is, wordt eind 2005 alsnog het statiegeldsysteem uitgebreid naar kleine flesjes en blikjes.

Europese Commissie

De Europese Commissie heeft bezwaren geuit tegen het huidige systeem van meermalig gebruik van PET-flessen in Nederland. Frisdrankfabrikanten in andere Europese landen zouden daardoor moeilijker op de Nederlandse markt kunnen opereren. Uit berekeningen blijkt dat het meermalige gebruik van PET-flessen iets beter is dan eenmalig gebruik. Omdat nadeel te compenseren, heeft het bedrijfsleven aan Van Geel belooft vanaf 2006 ook de kleine frisdrankflesjes gaat inzamelen.