Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 20 oktober 2004

Autobandsnippers leveren zachte grond

Een nieuw, kleiner type shredder verkleint autobanden tot kleine korrels voor toepassing als rijbakvulling of als secundaire grondstof.

De nieuwe shredder is afkomstig uit Engeland en is vorig jaar ontwikkeld door Tyre Shredders UK (TSUK). Importeur Bomiltech brengt deze TS 50 op de Nederlandse markt. Met een capaciteit van 500 kilo per uur produceert de verkleiner vrijwel metaalvrije chips van 20 mm. Daarmee biedt het vooral mogelijkheden voor kleinere partijen. Het systeem is mobiel, klein en handzaam en gunstig in prijs. Het biedt tegenwicht aan de gangbare bandenshredders die veelal een grote capaciteit hebben, niet zo mobiel zijn en chips van grote afmetingen produceren. Deze vinden dan ook vaak toepassing als secundaire brandstof in de cementindustrie. Bomiltech verwacht daarom dat de TS 50 een economische oplossing biedt voor de autobandenrecycling. “Er is een grote afzetmarkt beschikbaar voor het rubber eindproduct en dit maakt terugverdientijden van minder dan twaalf maanden vaak realiseerbaar. Met inzet van een TS 40 of TS 45 voorshredder, kan TSUK de capaciteit met circa vijftig procent verhogen, wat de terugverdientijd nog verder terugbrengt. Daarnaast maakt een voorverkleining ook de verwerking van lichte vrachtautobanden mogelijk”, vindt Robert Tap van Bomiltech.
In Engeland is inmiddels een compleet nieuwe afzetmarkt ontwikkeld in de hippische markt. De rubber chips worden, vermengd met zand, als rijbakvulling toegepast. Het materiaal wordt als uiterst positief ervaren, ook door de paarden zelf. In Engeland lijkt het een complete rage te worden en de vraag naar 20 mm chips is dan ook groot. Ook in Duitsland komen de eerste projecten al van de grond.

Techniek

In het TS 50 systeem, met de 4-assige shredder, is een watersproeisysteem ingebouwd om de productkwaliteit en de productiviteit te verbeteren. Verder bestaat het systeem uit een afvoerband om de 20 mm chips naar een bulkcontainer of big-bag te transporteren. De afvoerband is voorzien van een sterke bovenbandmagneet en een extreem sterke Neodym magnetische koprol voor de verwijdering van al het metaal na het shredderproces. Naast het TS 50 systeem is ook het TS 100 systeem leverbaar met een capaciteit van 1000 kilo per uur. Beide systemen kunnen indien gewenst ook uitgebreid worden met de naverkleiningsystemen GS 100 - GS 300, die geschikt zijn om een granulaat < 6 mm te produceren.