Vakblad Afval! juli 2014 (nr. 5)

Statiegeld is geen gepasseerd station

Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft het vrijgeven van statiegeld op grote pet-flessen met een jaar uitgesteld. Of de verplichting daarna komt te vervallen, is niet meer zo vanzelfsprekend. Tijdens het Kamerdebat bleek de PvdA - met D66 in het kielzog - ineens vol gas te geven, met een Kamer die uitstel nog kon billijken, maar afschaffing niet.

 

Engelse export bijna verdubbeld

De export van brandbaar afval uit Engeland en Wales is de afgelopen maanden sterk gestegen. Nederland is nog de grootste importeur, maar de concurrentie wordt groter.

 

Kansen destilleren uit een onzekere toekomst

“Wij doen niet aan voorspellen”, zei directeur Hester Klein-Lankhorst van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). In plaats daarvan werden op het congres van het kennisinstituut uiteenlopende toekomstbeelden voor 2040 geschetst, die het bedrijfsleven moeten aanzetten om nú actie te ondernemen.

 

"Blik is het voorbeeld voor de circulaire economie"

"Blik heeft het hoogste recyclingpercentage van alle verpakkingsmaterialen. Via cradle-to-cradle en de circulaire economie-principes probeert Ardagh het laatste beetje milieuwinst te boeken en de zichtbaarheid te vergroten.

 

Nieuwe generatie moet doorstart Van Puijfelik waarmaken

Wat de belangrijkste les is die hij van zijn vader heeft geleerd? “Goed op je centen letten!” Andries van Puijfelik kan dat nu met een lach zeggen. Samen met zijn neef Jaimy komt hij aan het roer te staan van Repaper, dat is verrezen uit de as van papierhandelaar Van Puijfelik. “Het is geen gemakkelijke opgave, maar het komt zeker goed.”

 

Afvalsector uit de crisis?

Het optimisme is terug. Zo lijkt het. De huizenmarkt trekt aan, de economie laat rooskleurige cijfers zien. De weg naar herstel is ingezet. Maar geldt dat ook voor de afvalmarkt? En wat is nu verstandig: investeren of juist niet?

 

Van holle ambitie naar haalbare realiteit

In 2020 is Nederland een 'hotspot van de circulaire economie'. Althans, dat is de doelstelling van staatsecretaris Wilma Mansveld van Milieu. Ze wil dit onder meer bereiken door het inspireren van huishoudens om afval te scheiden. Een effectief instrument daarvoor is een online en offline community.

 

De eerste Vrom-ministers

De bodemverontreinigingen en de sanering daarvan in de jaren '80 zorgen ervoor dat milieuhygiëne wordt gezien als een infrastructurele zaak. Dat komt in 1982 tot uiting in de naam van het ministerie waar het milieu wordt ondergebracht: Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (Vrom). De eerste Vrom-ministers zijn Pieter Winsemius, Ed Nijpels en Hans Alders.

 

Bruine eiermix

Een vervoersbedrijf dat 'bruine eiermix' in strijd met de Evoa naar Duitsland overbrengt vanuit een niet vergunde opslag in Nederland. Het Openbaar Ministerie spreekt over twee strafbare feiten. De verdediging is echter van mening dat er geen sprake was van afval en dat de opslag legaal plaatsvond.

 

HRM: steeds iets nieuws

Kees Hoeksema, directeur van HRM Milieudiensten, staat aan de wieg van tal van nieuwigheden. De Milieuzak, de Milieuboer, de EcoLeek: ze komen uit zijn koker. Hoeksema vaart een eigenzinnige, regionale koers, die soms botst met het landelijke kader.

 

Door de ogen van... Jan Boelen

Jan Boelen, algemeen directeur Covra in Nieuwdorp.

 

Boa mikt op frequentie gestuurde Ecoline en TwinTie balenpersen

Boa Recycling Equipment BV, leverancier van hoogwaardige oplossingen voor de recyclingindustrie, heeft door de vraag naar energie-armere balenpersen de Ecoline ontwikkeld. Dit type machine, een frequentie gestuurde balenpers, is sinds enige tijd op de markt.