Vakblad Afval! augustus 2014 (nr. 6)

Voorstel afvalstoffenbelasting leidt tot veel kritiek

Van een verbrandingsbelasting is geen grote vergroenende werking te verwachten. Maar van alle onderzochte opties voor een afvalstoffenbelasting is het relatief wel één van de twee groenste. Dat concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Voor staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voldoende reden om, naast het storten van afval, vanaf 2015 ook het verbranden van afval te belasten.

 

'Dead leaf' troef van glassorteerder High5

Glassorteerinstallatie High5 in de Antwerpse haven is de nieuwe trots van aandeelhouders Sita België en mineraalleverancier Sibelco. In de 25 meter hoge fabriek passeren glasscherven van boven naar beneden cascadegewijs de sorteerstappen. Het resultaat: genoeg secundaire grondstoffen voor jaarlijks zo'n 470 miljoen nieuwe 75 cl-flessen.

 

Betaalt de vervuiler nog in Nijmegen?

Niet alle gemeenten in Nederland vragen een kostendekkende afvalstoffenheffing, maar de gemeente Nijmegen gaat daar wel heel ver in: vanaf 2017 wordt de afvalstoffenheffing afgeschaft.

 

Omkijken naar het Lap

Op 3 maart 2003 werd het eerste Landelijk Afvalbeheerplan (Lap1) voor het grootste deel ingevoerd. De afsluiting van vijf jaar intensieve ontwikkeling van nieuw afvalbeleid dat de sturing van provinciaal niveau naar landelijk niveau bracht.

 

Stichting wil regisseursrol ICT-keten

Hergebruik en recycling van ICT-apparatuur als gedeelde verantwoordelijkheid voor producenten, gebruikers en recyclebedrijven. Recover-E, een stichting die in het leven is geroepen door Royal HaskoningDHV en SiSo Computers, denkt het van de grond te kunnen krijgen. “Maar we zijn geen afvalbedrijf.”

 

“Eet je dat of eet je het niet?”

In de toekomst gaan consumenten hun plasticafval thuis verwerken tot voedsel. Althans, dat is een toekomstvisie van professor Han Wösten van de Universiteit Utrecht. Daarbij is de hulp nodig van bijvoorbeeld oesterzwammen. Volgens de wetenschapper zijn er echter meer vragen die moeten worden beantwoord dan alleen die van de technische uitvoerbaarheid.

 

Door de ogen van... Frans Beckers

Frans Beckers, eigenaar / directeur FBBasic te Sittard.

 

Andere modaliteiten

Minder wielen op de weg, meer vervoer per schip en per trein. Modal shift, heet deze verschuiving. De wens bestaat al decennialang, maar het gebeurt slechts mondjesmaat. Een route over weg, spoor én water in dezelfde container biedt kansen.

 

Afvalzorg: het vangnet in standhouden

Wie de hoofdlocatie van Afvalzorg ten noorden van Amsterdam nadert, ziet het markante hoofdkantoor, met sedumdak, bovenop de stortplaats liggen. Afvalzorg opereert in een krimpende markt, die klap na klap krijgt te verwerken. Toch blijft de functie van storten de komende decennia nodig.

 

Ober

Een nieuwe ontwikkeling bij het vervoer van personen met mooie auto's en waar de taxibranche niet helemaal gelukkig mee is, bracht mij op een idee. Ik ga een app ontwikkelen; de ober-app. Via de app kunnen auto's opgeroepen worden.

 

Voorschriften met een luchtje

Bedrijven mogen geen onaanvaardbare hinder veroorzaken. Ten aanzien van geluidhinder is het overzichtelijk wat van bedrijven kan worden verlangd. Bij geurhinder is dat anders. Tegelijkertijd stelt geurhinder ook handhavers voor problemen.

 

Terberg Matec Nederland - Bucher Schörling dealer

Naast bekende Terberg afvalinzamelsystemen als uitbeladingen, achterladers, zijladers en veegvuilcarrosserieën, is Terberg Matec Nederland sinds 2014 op de Nederlandse markt ook actief als exclusief dealer van de Zwitserse Bucher Schörling veegmachines.