Uit de inhoud van Vakblad Afval! oktober 2012

Privaat geld in private handen

Vanaf 2013 treedt de nieuwe Raamovereenkomst verpakkingen voor een periode van tien jaar in werking. De vereiste derde handtekening onder het akkoord, die van de VNG, ontbreekt nog. De nieuwbakken Stichting Afvalfonds Verpakkingen weerhoudt dat er echter niet van om voorbereidingen te treffen voor de uitvoering. Directeur Cees de Mol van Otterloo: “Wij hebben een juridisch bindende overeenkomst met de Rijksoverheid en die zie ik niet meer veranderen.”

Zorgelijke end-of-waste-criteria bio-afval in de maak

Het derde werkdocument met de end-of-waste-criteria voor bio-afval ligt op tafel. Blij worden ze er in Nederland echter niet van. "Compost heeft hier een buitengewoon goed imago. Het voorstel dat er nu ligt, veroorzaakt tumult. We hebben veel te verliezen."

Onnodig knippen en plakken

Ondernemingen in de afvalcontainerbranche zijn steeds vaker verbaasd over de aanbestedingen die zij onder ogen krijgen: aanbestedingen die slechts een deel van een opdracht bevatten, terwijl het resterende deel onderhands aan een derde wordt gegund. Maar ook het tegenovergestelde komt voor; opdrachten die bestaan uit onderdelen die naar hun aard op zichzelf staan, maar toch als geheel worden aanbesteed. Zowel het 'onnodig knippen' als het 'geforceerd bundelen' druist veelal in tegen de logica en rechtvaardigheidsgevoelens van inschrijvers.

Als laatste kwikrecyclaar het licht uitdoen

Het bedrijf M&R Claushuis richt zich in Zeewolde op 'exotische' metalen, zoals selenium, indium en antimoon. Opvallende exoot is het giftige kwik, waarvoor Brussel een stevig uitsterfbeleid voert. Als kwikrecyclaar heeft directeur Koen 't Hoen een duidelijk doel: “Ik wil de laatste zijn.”

Biomassamarkt in de groei

Biomassa is in trek; de komende decennia zijn grote hoeveelheden biomassa nodig, waarbij houtachtige stromen een grote rol zullen spelen. Biomassalevering is een nog verse en prille markt, met alle kansen, prijsfluctuaties en risico's van dien.

Honderd jaar industriële afvalverbranding in Nederland

In 2012 kennen we al honderd jaar industriële afvalverbranding in Nederland. De discussies rondom verbranden van afval waren begin 1900 niet zo veel anders dan nu. Ook toen werden budgetten overschreden en roerden voor- en tegenstanders van hergebruik van grondstoffen zich flink in kranten en tijdschriften.

Maar toch is het de zoon van m'n vader

Kijk, zo helder als deze uitspraak van Snip en Snap is het ook in afvalland. Toch? Nou ja voor u dan die middenin het afval staat. Alhoewel ik daar sinds kort anders tegenaan kijk.

Door de ogen van... Geert Jan Pastoor

Geert Jan Pastoor, directeur Pastoor Consult te Sleen/deeltijd commercieel directeur E.ON.

Een spook uit het verleden

Een omwonende van de stortplaats Nauerna in Assendelft heeft de gemeente verzocht handhavend op te treden tegen Afvalzorg Deponie BV, de vergunninghouder van de stortplaats. Volgens de omwonende zijn de activiteiten in strijd met het bestemmingsplan.

Sam's Kledingactie maakt kwaliteitsslag

Toenemende concurrentie in de kledinginzamelmarkt maakt het voor charitatieve organisaties steeds moeilijker het hoofd boven water te houden. Terwijl de burger er vanuit gaat dat (de opbrengst van) oude kleding die zij in de container deponeert in zijn geheel bij het goede doel terecht komt, 'snoepen' gemeenten steeds vaker mee van de opbrengsten.

Buigen of barsten in de branche

De economische crisis trekt diepe sporen in de afvalbranche. Nu de bouwmalaise zich verder verdiept, komt er voorlopig geen einde aan de vechtmarkt van krimpende volumes en prijsdruk. Het aantal faillissementen valt tot nu toe mee. Terwijl de saneringen bij de grootste afvalbedrijven zich op de voorpagina's van de kranten afspelen, is het ook in het deel van de sector dat buiten het oog van publiek en media valt, buigen of barsten.