Uit de inhoud van Vakblad Afval! mei 2013

Markt en overheid strijden voor investeringszekerheid

Een grondige modernisering van de manier waarop in Europa overheidsaanbestedingen worden uitgevoerd. Dat was het doel van de Europese Commissie toen zij eind 2011 met een voorstel voor een nieuwe aanbestedingsrichtlijn kwam. De blik van de afvalsector werd onvermijdelijk getrokken naar de grote verdwijntruc van het alleenrecht.

"Nog nooit een dossier met zoveel belanghebbenden meegemaakt"

Ruim zeven jaar geleden begon Jan Storm aan een flinke klus. Als directeur van het kersverse Nedvang zou hij een nieuw systeem gaan inrichten voor verpakkingsafval. Nu de tweede raamovereenkomst van start is gegaan, geeft hij het stokje door aan Dick Zwaveling. Er staat een andere Nedvang.

Topdrukte voor vakbonden

Alles lijkt in Nederland minder te worden, behalve het aantal ontslagen. Het zijn onzekere tijden voor medewerkers. Fusies, overnames en vooral reorganisaties zijn aan de orde van de dag. In onzekere tijden staan werkgelegenheid, oude garanties, sociaal beleid en cao's onder druk. Topdrukte dus voor de vakbonden.

Fead-congres tegen ambitieuzere afvaldoelstellingen

Er bestaan nog te grote verschillen tussen lidstaten om de doelstellingen in de Europese afvalwetgeving nu al op te schroeven. Dat is de mening van de private afvalsector. De Europese Unie zou haar tijd beter kunnen besteden aan het verduidelijken van bestaande wetgeving en het verbeteren van de handhaving.

China voorlopig Hollebolle Gijs af

Honderden containers met oud papier staan als gevolg van Chinese controle-acties geblokkeerd in de Chinese havens. Nu de eerste paniek over de sterk verscherpte inspecties wegebt, komen Nederlandse exporteurs voor de keuze te staan: aanpassen of wegwezen.

Vraag maar raak

Rijkswaterstaat heeft vanaf 1 januari een aantal uitvoeringstaken die voorheen bij Agentschap NL hoorden, voor zijn rekening genomen. Zo ook de Helpdesk Afvalbeheer. Jennifer van Dijk, werkzaam als adviseur bij Rijkswaterstaat, vertelt hoe het er aan toe gaat op de helpdesk.

Nutriëntenterugwinning uit zuiveringsslib

GMB BioEnergie verwerkt zuiveringsslib in Zutphen en Tiel. Onlangs won het bedrijf de aanbesteding van twee waterschappen uit Overijssel en Flevoland. De verwerker maakt er brandstof van, maar zoekt ook naar mogelijkheden om nutriënten als fosfaat, stikstof en kalium uit het slib her te gebruiken.

Over 'asch en straatveegsel'

Straatreiniging was tweehonderd jaar geleden de meest in het oog springende vorm van stadsreiniging. Tegenwoordig zien we er als burger nauwelijks meer wat van. Hoe is dat zo gekomen?

Door de ogen van... Wim Beelen

Wim Beelen, CEO Beelen Groep.

Slimme robot moet nascheiding efficiënter maken

De Baetsen-Groep heeft als eerste afvalbedrijf in Nederland een sorteerrobot van ZenRobotics aangeschaft. Als het aan de makers ligt, kondigt het slimme systeem het einde van de bronscheiding aan.

Geen Euro 3 meer in Milieuzones

Het fenomeen milieuzones kennen we al een aantal jaren. Op basis van luchtkwaliteitseisen hebben tot nu toe twaalf gemeenten een milieuzone voor vrachtauto's boven 3,5 ton. Voor afvalinzamelaars en -vervoerders belangrijk om te weten is dat op 1 juli 2013 de laatste aanscherping van de toegangseisen plaatsvindt.

Oude telefoonpalen afvalstof?

Is Reach een indicator om te bepalen of een afvalstof, als deze wordt hergebruikt, nog wel een afvalstof is? En is gevaarlijk afval altijd afval, of kan het ook de productstatus krijgen?

Eneco Bio Golden Raand ontsteekt vuur

De bio-energiecentrale Bio Golden Raand van Eneco in Delfzijl is eind april in de testfase voor de oplevering gekomen. Over een paar maanden zal de grootste bio-energiecentrale van de Benelux volledig operationeel zijn.

Veelzijdig karakter, interessant voor klant en leverancier

De Clean Mat Groep acteert op de mondiale truckmarkt vanuit Andelst. De vestiging beslaat 45.000 m² en is direct gelegen aan de A15. Sinds vier jaar is dit haar basis van waaruit meerdere bedrijven uit de groep werken.

"De beleving staat centraal"

Op 29 en 30 mei vindt de zesde editie van de Reinigingsdemodagen plaats, de vakbeurs voor de reinigingsbranche. Net als eerdere jaren draait het om interactiviteit: zelf zien, voelen en proberen.