Uit de inhoud van Vakblad Afval! juni 2013

Afval heeft weer waarde

AVR wordt overgenomen door een consortium van vier bedrijven uit Hongkong die samenkomen bij één man: miljardair Li Ka-Shing. De vraag is wat AVR voor Li zo interessant maakt, en vooral waarom hij er 300 miljoen euro te veel voor betaalt.

Kamer vraagt Mansveld om regie

Staatssecretaris Wilma Mansveld staat pal achter het ingezette regeringsbeleid, maar nieuwe ideeën zijn zeker welkom. De Kamer gaat wat haar betreft soms alleen te snel.

HVC: 2012 een jaar van mineur

HVC krabbelt financieel uit het dal waar het twee jaar geleden onverwacht in raakte. Tegenwind is in deze tijd gewoon, maar een overheidsbedrijf verwacht geen storm zoals HVC wel heeft gehad.

"Overheidsbedrijven moeten kiezen: publiek of privaat"

Remondis, het grootste afvalbedrijf in Duitsland, is vrijwel onzichtbaar in Nederland. Toch lopen Werner Hols en Andreas Krawczik, die Remondis naar het westen uit moeten breiden, hier al jaren rond. Remondis heeft geen haast. Alleen lonende en langjarige investeringen zijn interessant.

Circulaire bouw vraagt om losse stenen

De bouw is al jaren de grootste producent van afvalstoffen in Nederland, en is traditioneel ook grootverbruiker van materialen. De crisis noopt de sector om de uiteinden van die grondstofketen aan elkaar te verbinden. Maar er moet nogal wat veranderen om tot een circulaire bouw te komen.

Level playing field overheidsbedrijven dichterbij?

Overheidsbedrijven waren jarenlang vrijgesteld van vennootschapsbelasting, ook als zij zich op de vrije markt begaven. Dit vormde een doorn in het oog van de private sector die dit als oneerlijke concurrentie zag. Een nieuw belastingkader moet definitief een eind maken aan de concurrentieverstoring.

Schade(vergoeding) na ingetrokken opdracht?

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft in 2006 de levering en plaatsing van ondergrondse zelfpersende wisselcontainers (OPC's) voor huishoudelijk afval aanbesteed, gegund aan BWaste, maar vervolgens teruggetrokken. Het werd een slepend conflict, doordat er in het contract onvoldoende aandacht was voor wat te doen als er iets mis zou gaan.

Door de ogen van... André Habets

André Habets, directeur Fiar Consumer Electronics, directeur Stichting Bruingoed, bestuurslid NVMP en Afvalfonds.

'Eenmaal afval, altijd afval' een achterhaald idee

Nederland is op weg naar een circulaire economie, waarin de afvalstoffen van de een, de grondstoffen van de ander zijn. Technisch is er al heel wat mogelijk, maar in de praktijk lijken regeltjes ons soms tegen te houden. Toch ligt dat vaak niet aan de regeltjes, maar aan de diepgewortelde 'eenmaal afval, altijd afval'-gedachte.

Persen van piepschuim

2 procent. Dat is wat Gerrit van Veen, eigenaar van De Vries Recycling in Urk wil overhouden van piepschuim. De rest is lucht. “Wij comprimeren. Dat is de kracht van ons bedrijf”, zegt hij. Wekelijks verwerkt het bedrijf meer dan 30 ton viskisten en andere EPS-stromen, die in geperste vorm per schip naar de Chinese en Oost-Europese kunststofsector gaan.

Alternatieve mogelijkheden

Professor Smalhout had het laatst in de krant over een cliënt met alternatieve mogelijkheden. Na een grondige zelfdiagnose denk ik, dat ik dat ook ben. Wat die alternatieven zijn, weet ik nog niet. Het begint allemaal nog maar net.

Nieuw perspectief voor Nihot door overname

Bulk Handling Systems (BHS), gevestigd in Eugene, Oregon, VS, heeft Nihot Recycling Technology B.V. (Nihot) overgenomen. Nihot is gevestigd in Amsterdam en is marktleider in het ontwerpen en produceren van luchttechnologieën voor de scheiding, opwerking en recycling van een breed scala van afvalstoffen naar secundaire grondstoffen en brandstoffen.

Intrekken gunning restafval ASL terecht

AVR heeft bij het intekenen voor het restafval van de provincie Limburg onvoldoende het bestek gevolgd. Ze voldeed niet aan de eisen en dus is terecht gegund aan de nummer twee: Attero.