Uit de inhoud van Vakblad Afval! april 2014

Komt er witte rook voor afschaffing van statiegeld?

In de aanloop naar het besluit over vrijgave van het statiegeld presenteerde onderzoeksbureau CE-Delft nieuwe cijfers. Tegenstanders van afschaffing starten met het onderzoek in de hand een laatste campagne. De statiegelddiscussie laait feller op dan ooit, maar doet het precieze kostenplaatje er eigenlijk nog wel toe?

“Er is geen overcapaciteit”

“In Nederland is geen overcapaciteit in verbranding”, meent directiesecretaris Han van Rijssen van de Vereniging afvalbedrijven (VA). “Er is alleen nog restcapaciteit.”

Het spook van het ketendeficit

Anderhalf jaar geleden ondertekende een groot aantal partijen de Green Deal textielinzameling. De ambitie is om de helft minder textiel in het restafval te laten belanden. Het communicatieplan en een uniforme 'scheidingsregel' staan inmiddels in de steigers. Maar de vraag die nu eerst voorligt, is of de textielrecyclingbedrijven wel klaar zijn voor al dat extra textiel.

Frisse wind door AEEA-landschap

Na jaren een monopoliepositie te hebben bekleed, is er sinds februari naast Wecycle een andere partij die afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) ophaalt bij gemeenten. Weee Nederland lijkt vaste voet aan de grond te hebben gekregen.

Dominantie in de inzamelmarkt

Inzameling van het huishoudelijk restafval is een zaak van steeds minder partijen. Dat is niet nieuw, maar uit de laatste inventarisatie van Afval! blijkt dat een aantal verschuivingen zich versterkt voortzetten. Met een bijzondere rol voor Van Gansewinkel.

Hoge nood: luierrecycling

De luierrecycling staat voor een dilemma: terwijl de inzameling afbrokkelt, stijgt de ambitie en de noodzaak om luiers hoogwaardig te verwerken. Aan een nieuwe recyclingfabriek wordt gewerkt. Technisch is het mogelijk, nu de financiën nog rond krijgen.

Kunststofketen avant la lettre?

“Het is eigenlijk niet zozeer afwachten óf andere wijken meedoen, maar wanneer.” Duidelijke taal van Leon Piepers van EnviroWorks. Samen met Cor Luykx van Cure Afvalbeheer en Bart Hooijmaijers van Baetsen werkt hij aan de totstandkoming van een opmerkelijke pilot.

Beperking concurrentie toegestaan door nabijheidsbeginsel?

Een aanbesteding voor een dienstenconcessie voor het ophalen van afval in Estland bevatte een nadrukkelijke voorwaarde: de winnaar moest het ingezamelde afval naar een door de aanbesteder aangewezen, dichtstbij gelegen verwerker brengen. Eén van de inschrijvers maakte bezwaar tegen de eis, waarop de rechter de zaak voor beoordeling naar het Europese Hof stuurde.

Afval in oorlogstijd

Iedere oorlog brengt gebrek aan voedsel en goederen met zich mee. Hergebruik en recycling nemen daardoor enorm toe. Juist in oorlogstijd zou je kunnen zeggen dat afval niet bestaat of dat er sprake is van een circulaire economie: alles wordt hergebruikt of op de meest creatieve manier gerecycled.

Oesterzwammen op koffiedik

Een kopje koffie drinken met een ragoutbroodje van oesterzwammen, geteeld op het koffiedik van dezelfde locatie. Dit is de circulaire economie pur sang. Gro Holland krijgt het voor elkaar. Na drieënhalf jaar staat Jan Willem Bosman Jansen, directeur van het bedrijf, op het punt om op te schalen.

Gemeenten overschrijden grens

Het verschil tussen een woning en een bedrijf ligt voor de hand: in een woning woon je en in een bedrijf niet. Toch? Als het om afval draait, gaat een toenemend aantal gemeenten hier toch anders mee om. Het begrip 'publieke domein' wordt soms misbruikt om de inzamelplicht op te leggen en de ontdoenersvrijheid van bedrijven te omzeilen. Een ongewenste ontwikkeling.

Organisator van de hergebruikketen

Er gaat voor Nederlandse gemeenten veel veranderen op 1 januari 2015: vanaf dat moment zijn zij zelf verantwoordelijk voor de hergebruikketen van kunststof verpakkingsafval uit huishoudens. Kunststof Hergebruik - organisator van de hergebruikketen - is er klaar voor.