Uit de inhoud van Vakblad Afval! mei 2014

QCP wil afvalplastic omzetten in bijna virginkwaliteit

Een nieuwe fabriek brengt de werelden van recycling en productie van plastic bijeen. Volgens de initiatiefnemers van QCP, Quality Circular Polymers, is dat de reden waarom die fabriek een succes wordt. Volgend jaar al is de opstart van de productie.

Vang rekent op de voorkant

Het beleidsprogramma Vang viel in januari van dit jaar op de mat. De ambities van staatssecretaris Wilma Mansveld van IenM zijn groot: de circulaire economie moet er komen. De helft van de grondstoffenbesparing moet met duurzaam consumeren en produceren behaald worden. Maar hoe dat moet, is nog niet helemaal duidelijk.

Assen leert 'waardevolle' les over oud papier

Gemeenten merken het: steeds minder afvalstromen kosten nog echt geld. Er is een kentering gaande van wat afval is, en wat iets oplevert. Toch betekent dit niet automatisch meer speelruimte. “Als gemeente kunnen we ons bepaalde vrijheden nog niet veroorloven.”

Een uitdaging in de hoofdstad

Twee voormalige Amsterdamse stadsdelen constateerden na de fusie een afwijkende inzamelvorm voor ondergrondse afvalcontainers. Waar de chauffeur in het ene stadsdeel standaard een bijrijder heeft, werkt de chauffeur in het andere deel alleen. Om een nieuwe standaard te bepalen wordt verkeersveiligheidsdeskundige Alex van der Woerd ingeschakeld.

Bestrijding zwerfafval blijft lastig

De zwerfafvalbestrijding kent plussen en minnen. Enerzijds doen gemeenten onder druk van bezuinigingen een stapje terug, anderzijds lijken burgers in het ontstane gat te springen. Ondertussen staat statiegeld op de tocht, ontbreken betrouwbare cijfers en krijgt preventie geen kans. Een overzicht.

Door de ogen van... Edwin Ringeling

Edwin Ringeling, directeur / bestuurder van Afvalservice West in Amsterdam.

Tien jaar 1-voor-1

De producentenverantwoordelijkheid voor banden viert een jubileum. Voor elke band die wordt verkocht, wordt er ook eentje ingezameld. En dat al tien jaar lang met steeds hoogwaardiger hergebruik. Een schoolvoorbeeld, dus. Maar door de internationaler wordende markt is de vraag of het huidige model opnieuw tien jaar houdbaar is.

Gevaar door achterstallig planologisch onderhoud

Voor afvalbedrijven is een milieuvergunning vaak belangrijker dan het voldoen aan een bestemmingsplan. Dat is wel begrijpelijk, omdat men alleen bevoegd is om afvalstoffen te verwerken als het bedrijf in het bezit is van een milieuvergunning. Maar wat nu als het bestemmingsplan niet up-to-date is, waardoor een revisievergunning duidelijkheid moet brengen in wat over de jaren in het milieuspoor is vergund en gemeld?

Milieuministers van het eerste uur

De Club van Rome zond in 1968 de boodschap uit: grondstoffen zullen rond 2040 ontoereikend zijn om de groeiende wereldbevolking te onderhouden. Daarnaast legde ze ook de vinger op de verkwisting en vervuiling die de consumptiemaatschappij met zich meebrengt.

Bekennen

Ik moet gaan oppassen. Sinds het Congres Transport van afval in februari van dit jaar, weet ik dat deze bijdrage wordt gelezen. Eén bezoeker kwam bekennen dat hij mijn stukjes leest. Dat is meer dan ik had verwacht.

Een stalen systeem met louter voordelen

Duurzaam, flexibel, licht van gewicht, multifunctioneel en concurrerend in prijs, dat zijn de KPI's als het gaat om de levering van de SMAP. De afkorting staat voor een stalen (volbad verzinkt) platform, dat modulair kan worden geplaatst op bijvoorbeeld een afvalbrengstation.