Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 28 mei 2014

Kunststof Hergebruik

Organisator van de hergebruikketen

Er gaat voor Nederlandse gemeenten veel veranderen op 1 januari 2015: vanaf dat moment zijn zij zelf verantwoordelijk voor de hergebruikketen van kunststof verpakkingsafval uit huishoudens. Kunststof Hergebruik - organisator van de hergebruikketen - is er klaar voor.

granulaat I.JPGVan granulaat worden nieuwe plastic verpakkingen en producten gemaakt.

Kunststof Hergebruik heeft nu zes jaar ervaring met de inzameling en verwerking van kunststof verpakkingsafval uit huishoudens. En al even lang werkt Kunststof Hergebruik samen met alle gemeenten in Nederland. “En met mooie resultaten,” voegt Roger Beuting, commercieel directeur, daar graag aan toe. “Inmiddels wordt door gemeenten meer dan 115.000 ton kunststof verpakkingsafval per jaar ingezameld. Kunststof Hergebruik is erin geslaagd om van dat materiaal meer dan drie kwart geschikt te maken voor hergebruik als nieuwe grondstof.” Tot nu toe waren de gemeenten slechts verantwoordelijk voor de inzameling. De vervolgstappen in de hergebruikketen – op- en overslag, sortering en verwerking – nam Kunststof Hergebruik voor zijn rekening. Dat gaat per 1 januari 2015 anders: vanaf dat moment zijn gemeenten belast met de gehele keten.

Een flinke verandering dus, maar als we luisteren naar Kunststof Hergebruik hoeft die stap helemaal niet zo groot te zijn. “Sterker nog”, vertelt algemeen directeur Joris van der Meulen, “kunnen gemeenten wat ons betreft op de oude voet verder gaan. We willen de kennis en ervaring die we hebben opgedaan graag blijven inzetten. Vanaf 2015 bieden wij onze expertise en dienstverlening aan de gemeenten aan. Zo blijven we gezamenlijk zorg dragen voor het optimaal inrichten van de hergebruikketen.”

Doelstellingen

Het voornaamste doel van Kunststof Hergebruik? Zoveel mogelijk hergebruik van het ingezamelde kunststof verpakkingsafval uit huishoudens om er voor te zorgen dat gemeenten aan hun doelstellingen kunnen voldoen. En Kunststof Hergebruik is zonder meer in staat te slagen in die opzet. Beuting somt op: “Wij adviseren en optimaliseren de afvalscheiding en -inzameling, we stellen overslaglocaties beschikbaar binnen of in de directe omgeving van de gemeenten, we verzorgen efficiënt transport naar de sorteerinstallaties, we verzorgen optimale sortering van het afval, met als resultaat materiaal stromen die voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen en we leveren die gesorteerde materiaalstromen aan gecertificeerde verwerkers.” Een lange lijst, maar Beuting voegt er nog snel aan toe: “Dan ben ik nog niet eens volledig, hoor.”

infographic9b_DRUKWERK.jpgGemeentes worden vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de gehele keten. Een logische stap is om dit onder te brengen bij Kunststof Hergebruik.

 

Kunststof Hergebruik is volledig transparant over hoe ze dit allemaal voor elkaar krijgen. “Daar hameren wij op,” zegt Van der Meulen, “want juist voor gemeenten is het uiterst belangrijk dat de hergebruikketen op een nette en heldere manier wordt uitgevoerd.” Zo zorgt de uitvoeringsorganisatie voor een gecertificeerde en duurzame uitvoering van de werkzaamheden en rapportages. Van der Meulen: “Op deze manier kunnen wij garant staan voor een transparant en verantwoord proces. We leveren uitsluitend aan recyclers onder certificaat en zorgen voor een kwaliteitsgarantie door samen te werken met gecertificeerde experts voor de controle van sorteerinstallaties en recyclers.” Met andere woorden: Kunststof Hergebruik gaat alleen met partijen in zee waar ze 100 procent van op aan kunnen. En dan nog houden ze het proces te allen tijden scherp in de gaten.

Minimaal kostenneutraal

Net zo helder is Kunststof Hergebruik als het op financiën aankomt. Niet alleen kunnen zij zorgen dat de hergebruikketen administratief en financieel op orde is, zodat er over de prestaties kan worden gerapporteerd, ook spreken ze zich duidelijk uit over de vergoeding voor de gemeenten. “Voor ons is het simpel: wij gaan voor minimaal kostenneutraal,” zegt Beuting. “Een gemeente zal nooit méér aan ons moeten betalen dan de hoogte van de vergoeding die zij ontvangen van het Afvalfonds. En liever nog gaan we ervoor zorgen dat gemeenten meeprofiteren van de besparingen die wij kunnen realiseren door het verder optimaliseren van de hergebruikketen.”

plastic verpakkingen.jpgKunststof Hergebruik gaat voor 75 procent recycling in 2020.

Beuting benadrukt ook nog even dat dit net zo goed geldt voor kleine gemeenten; wat Kunststof Hergebruik betreft hoeft er niet opgeschaald te worden. “Dat gemeenten zouden moeten clusteren om een goede deal te krijgen, is absoluut niet van toepassing. Wanneer gemeenten de samenwerking met ons aangaan zullen wij, in opdracht van deze gemeenten, als regisseur zorg dragen voor het inrichten van een efficiënte hergebruikketen tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten. Op deze wijze kunnen wij kleine gemeenten net zo goed van dienst zijn als grote. Dat blijkt ook wel: al diverse gemeenten – grote en kleinere – zijn inmiddels met ons in zee gegaan. Voor hen wordt het dus een soepele overgang begin 2015.”

Toekomst

Gaat er dan werkelijk helemaal niks veranderen? Als het aan Kunststof Hergebruik ligt niet, beaamt Van der Meulen: “Voor de gemeenten die gebruik gaan maken van onze diensten zal het inderdaad betekenen dat er – door onze kennis en ervaring én door het partnerschap dat we dus al zes jaar met alle gemeenten hebben – in de praktijk eigenlijk weinig verandert.” Maar dat betekent niet dat ze stilzitten bij Kunststof Hergebruik. “We zijn volop bezig met kijken naar de toekomst”, vertelt Beuting. “Waar we continu naar streven is een schoner Nederland. We willen bijdragen aan de circulaire economie: restmateriaal wordt meer en meer een grondstof van waarde. Die ambitie zorgt ervoor dat we nu al nadenken over méér hergebruik: wat zijn de andere materialen uit huishoudens die we ook kunnen verwerken? Hoe kunnen we combinaties maken van de verschillende afvalmaterialen? Drankkartons en blik zijn bijvoorbeeld de volgende stap.”

Een ambitieuze partner dus, dat Kunststof Hergebruik, voor nu en in de toekomst. Samen met gemeenten willen ze de Nederlandse doelstellingen – zoals 75 procent recycling in 2020 – halen. En zo te horen gaat dat ze lukken.


Vakblad Afval! april 2014 (nummer 3)