Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 23 augustus 2021

KTK Lichtgewicht Inzamelpers levert gelijkwaardig resultaat

KTK gelooft in de toegevoegde waarde van innovatieve oplossingen, die bijdragen aan een optimale inzameling en bewerking van afvalstoffen. Zoals de KTK lichtgewicht Inzamelpers, die overschrijding van het maximale laadvermogen helpt voorkomen.

De eerste lichtgewicht machines van KTK zijn inmiddels verkocht en zamelen al afval in

Al jaar en dag levert KTK de afzetbare inzamelpers, die voornamelijk wordt ingezet voor de lediging van bovengrondse en ondergrondse inzamelcontainers in woonwijken. Deze eerste generatie inzamelpers is in de loop der jaren ontwikkeld tot een machine die pmd, papier en karton, en restafval met een hoge verdichtingsgraad perst. Dat resulteert in een hoog laadvermogen, variërend van 4 tot zelfs 12 ton netto per vracht.

Maatregelen

Het hoge netto laadvermogen in combinatie met het eigen gewicht van de machine vroeg om constructieve maatregelen, omdat bij 3-assige kraan-inzamelvoertuigen nogal eens het maximale laadvermogen werd bereikt of overschreden.

KTK zou KTK niet zijn om hier geen passende oplossing voor te bedenken. Doelen daarbij waren:

  • perskracht gelijk aan het traditionele model;
  • een significant lager eigen gewicht;
  • de keuze tussen een normale of een extra grote vulopening mag geen belemmering zijn om eigen gewicht te besparen;
  • een maximale inhoud van de containerruimte van 22 m3, in combinatie met een extra grote vulopening, moet leverbaar blijven;
  • de perskracht van 38 ton moet constructief geen problemen opleveren;
  • het netto laadvermogen moet minimaal gehandhaafd blijven;
  • de kwaliteit, uitstraling van de machine en de bouwwijze moet identiek zijn aan de traditionele uitvoering.

 

KTK is in staat een inzamelpers met normale vulopening te leveren vanaf 4.250 kilo leeg eigen gewicht.

Welnu, zie hier het ontstaan van de tweede generatie: de KTK Lichtgewicht Inzamelpers (KLI). Door toepassing van veelal hoogwaardige staalsoorten in plaats van S355JR, in combinatie met het slimmer construeren van de bodemconstructie, het uitkienen van de opbouw van de vulopening en de containerruimte, is er een aanzienlijke gewichtsbesparing gerealiseerd.

Extreem laag gewicht

Het mag voor zich spreken dat de grootte van de vulopening, de inhoud van de containerruimte, en de vele beschikbare opties, het uiteindelijk netto eigen gewicht bepalen van de KTK-machine. Echter, gesteld kan worden dat KTK in staat is al een inzamelpers te leveren, met een normale vulopening,
vanaf 4.250 kilo leeg eigen gewicht. Dit extreem lage gewicht draagt bij aan de oplossing voor een (korte) 3-assige kraanhaak-inzamelauto, die veelal een laadvermogen kent van circa 16 ton netto. De inzamelpers mag immers nog altijd 10 tot 12 ton grijs afval laden, zonder dat de inzameldienst in overtreding is qua totaal laadvermogen.

De eerste lichtgewicht machines zijn inmiddels verkocht, geproduceerd en zamelen al in. Geïnteresseerden die deze met eigen ogen willen bewonderen, zijn van harte welkom bij een van onze tevreden klanten. Ook kunnen zij een demo aanvragen bij onze buitendienst. 


Vakblad Afval! juni 2021 (nummer 4)