Categorie: advertorial | Gepubliceerd: 14 juni 2003

Weegsysteem glasbakken verwerkt data zonder oponthoud

Twente Milieu kiest voor Rolloos apparatuur

Twente Milieu, onderdeel van Essent, heeft een proefperiode afgerond met een glasinzamelsysteem van Rolloos Systems B.V. Hierbij maakt de dataverwerking onderdeel uit van een geijkt weegsysteem welke gemonteerd is op de autolaadkraan die de glasbakken leegt. Het systeem begeleidt de chauffeur tijdens zijn handelingen maar vertraagt de handelingen niet.

filename.jpg
De chauffeur begint met het draadloos scannen van een barcode op de glasbak. Zonder deze scan kan de glasbak niet worden gewogen en geopend en blokkeert het systeem de bediening. Er kan pas geopend worden wanneer de weeginstallatie een stabiel gewicht constateert en er een meting is verricht. Voor het ‘leeg wegen’ van de glasbak wordt deze gedeeltelijk gesloten zodat het gewicht niet meer op het glas in de container rust. Het systeem blokkeert de bediening opnieuw totdat een stabiel gewicht is geconstateerd. De chauffeur kan nu zijn handelingen voortzetten. Dit alles geschiedt in een minimum aan tijd. Bij Twente Milieu worden de gegevens geregistreerd, zoals de barcode, het nettogewicht en het tijdstip van weging. Vervolgens gaan deze gegevens via een GSM-modem als een SMS-bericht naar de centrale computer op het kantoor. De metingen worden door een softwareprogramma verder verwerkt en gefactureerd. Hakan Alis, de systeembeheerder van Twente Milieu, is nauw betrokken bij de testen. Hij heeft de koppeling gemaakt tussen de zelf ontwikkelde software van Twente Milieu en Rolloos Systems. Volgens Alis werkt het systeem feilloos doordat de weeggegevens niet meer ‘door mensenhanden’ gaan voordat er gefactureerd wordt. De kans dat er administratief iets misgaat is tot een absoluut minimum beperkt. De informatie die uit het systeem komt zoals datum, tijd, locatie, containernummer, klantnaam en natuurlijk het nettogewicht, is zeer overzichtelijk. Alle informatie kan op elk gewenst tijdstip en up-to-date gepresenteerd worden, wat vertrouwen geeft bij de opdrachtgever.
filename.jpg
Ook chauffeur Raymond Vloor van wagen nummer 129, waarmee de proef is gedaan, is zeer positief. Volgens Raymond is het mooie van deze weeginstallatie dat je niet per ongeluk fouten kunt maken, omdat het systeem die signaleert en je erop attendeert. Nadat je de barcode hebt gescand geeft de draadloze scanner onmiddellijk een terugmelding op het display van de gegevens en controleert of deze bekend zijn in het systeem van Twente Milieu. Zijn de gegevens niet correct, dan kan de bak niet geleegd worden. Wanneer de barcode, bijvoorbeeld door vandalisme, niet meer te lezen is kun je deze nog scannen van de routelijst. Is dit ook niet mogelijk, dan kan men nog uitwijken naar handmatige invoering van de code. Het eventuele gebruik van zo’n alternatief komt wel in het SMS-bericht te staan zodat men op het hoofdkantoor actie kan ondernemen om de barcode te herstellen. Inmiddels zijn bij Twente Milieu drie voertuigen uitgerust met het Rolloos weeg- en dataverwerkingssysteem. Rolloos Systems heeft zich de afgelopen dertig jaar ondermeer gespecialiseerd in het ontwikkelen en leveren van industriële weegsystemen voor autolaadkranen, containerafzetsystemen, tankwagens, wielladers, vorkheftrucks en hydraulische graafmachines. De ontwikkeling van weegsystemen is zich steeds meer gaan richten op de elektronica en software achter het weegsysteem. De vraag van de gebruiker naar informatie over de weeggegevens neemt toe. Daarom ontwikkelde Rolloos deze software in samenwerking met een ervaren softwarebedrijf. De programmatuur is geschreven om flexibel en betrouwbaar te kunnen werken en zoveel mogelijk menselijke fouten uit te sluiten. Om klantgerichte oplossingen te bieden is het mogelijk om de informatievelden te wijzigen en/of meer informatievelden toe te voegen. Zo is een compleet systeem op te bouwen voor elke gebruiker, maar zo dat het voor ieder bedrijf, groot of klein, prijstechnisch interessant blijft. De software is niet alleen geschikt voor het inzamelen van glas maar voor alle denkbare afvalstromen. Kijk eens bij u in het bedrijf wat u kunt besparen aan tijd en geld door het automatisch verwerken van de weeggegevens. Of misschien weegt u nog niet op het voertuig; welke voordelen zou u daarvan hebben? Voor meer informatie: Rolloos Systems, telefoon 010 – 450 05 00 of e-mail info@rolloos.com.

Vakblad Afval! juni 2003 (nummer 5)