plaatje 15366

Heijnen pleit voor chemie in Brussel; recycling in wachtkamer

Staatssecretaris Heijnen vroeg deze week in Brussel om Europese maatregelen voor het verduurzamen van de chemie. Het zijn precies die maatregelen waar recyclingbedrijven al tijden om smeken: markstimulatie en eenheid van regels.

Nieuws

AVR blijft puzzelen met restafval

plaatje 14769

Na de grote brand op de locatie Rozenburg leidt AVR per week ongeveer 15 kton restafval om. Inmiddels vond ongeveer 420 kton restafval zo een nieuwe (tijdelijke) bestemming. Voor de komende maanden is de restafvalpuzzel echter nog niet gelegd.

Breed verzet tegen rekenmethode plasticrecyclaat

plaatje 11918

Een coalitie van Europese organisaties uit nogmaals haar zorgen over de methode waarop de Europese Commissie het gehalte aan gerecycled plastic in eenmalige plasticdrankflessen wil berekenen.

Kabinet gaat CCS-markt periodiek monitoren

plaatje 14861

Het is moeilijk te zeggen hoe snel en in welke mate de markt voor de opslag van CO2 zich in de komende jaren tot een competitieve markt zal ontwikkelen en dus houdt de overheid een vinger aan de pols.

Adriaansens blij met EU-richtlijn consumentenbescherming

plaatje 15274

Dankzij een nieuwe EU-richtlijn worden consumenten in de EU vanaf medio 2026 tegen misleidende duurzaamheidsclaims beschermd. De nieuwe richtlijn verplicht verkopers ook consumenten te informeren over reparatiemogelijkheden.

Meer nieuws »

Artikelen

Strategische keuzes rond organisatie huishoudelijk afvalbeheer

plaatje 15327

De dynamiek rondom de organisatie van huishoudelijk afvalbeheer ondergaat een aanzienlijke transformatie. Het is essentieel voor gemeenten om zich hierop voor te bereiden.

Bijdragen Afvalfonds toch niet belast met btw

plaatje 11620

De rechtbank Gelderland vindt dat de vergoeding van het Afvalfonds Verpakkingen voor de inzameling van huishoudelijk verpakkingsafval niet belast is met btw en dat gemeenten gebruik mogen maken van het zogeheten Btw-compensatiefonds. Een opvallend oordeel, gezien de eerdere uitspraken van de rechtbank en het Gerechtshof Den Haag.

Private inzamelmarkt op zijn kop door terugtrekken bedrijven

plaatje 15316

Het private bedrijfsleven verliest de belangstelling voor het inzamelen van restafval en gft bij huishoudens. Voor gemeenten die de opdracht in de toekomst nog blijven aanbesteden, heeft dit grote gevolgen. Anders gaan aanbesteden of toch aansluiten bij een publieke partij.

Meer artikelen »