Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 05 juli 2022

Fors meer groen gas in 2025 "niet realistisch"

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie wil de productiecapaciteit van groen gas graag flink opschalen, onder meer met een bijmengverplichting. Dat kost echter wel tijd.

Het kabinet zet in op een significante opschaling van de groengasproductie, tot 2 miljard m3 groen gas in 2030. Daarvoor zijn op meerdere vlakken versnellingen nodig, zoals stimuleringsmaatregelen, grondstofbeschikbaarheid, ruimtelijke inpassing en innovatie. Ook de Europese Commissie wil de productie van groen gas in de EU opschalen middels het RePowerEU-plan.

Hoewel het kabinet bij de uitwerking van de maatregelen wel oog heeft voor de mogelijkheid om al richting 2025 te versnellen met bijvoorbeeld de SDE++, is het gezien de langjarige (ruimtelijke) procedures en ontwikkeltrajecten niet realistisch om dan al een forse productieverhoging te verwachten. Dat schrijft minister Jetten in antwoord op Kamervragen van Silvio Erkens (VVD).

De huidige ambitie van 2 miljard m3 groen gas is al ambitieus, geeft Jetten daarnaast aan in een Kamerbrief. Het zal "een stevige inzet" vragen van het Rijk en haar partners, maar het doel past ook bij de overkoepelende doelstelling van 60 procent CO2-reductie. Om dit ambitieniveau waar te maken zal het kabinet het groen gas beleid intensiveren met een Programma Groen Gas. Naast meer eigen productie worden daarin ook de mogelijkheden voor import van groen gas verkend. 

Bijmengverplichting

In het najaar zal Jetten de Tweede Kamer verder informeren over het Programma Groen Gas. In zijn brief gaat hij nu vooral in op een bijmengverplichting voor groen gas. Dat kan volgens het kabinet een goed instrument zijn om de snelle groei van de productie van groen gas te stimuleren. Met alleen de SDE++ worden de ambities namelijk niet waargemaakt, verwacht Jetten. Met een bijmengverplichting worden gasleveranciers verplicht om een bepaalde hoeveelheid groen gas te leveren. Dat kan ook administratief, via de aankoop van certificaten. Jetten verwacht dat door vraag- en aanboddynamiek de prijs voor groen gas voldoende zal verhogen om vaker een sluitend en interessant verdienmodel te realiseren. 

Jetten stelt een bijmengverplichting voor van 150 miljoen m3 in 2025, oplopend tot 1,6 miljard m3 in 2030. Dat komt neer op 2,9 Mton CO2-reductie per 2030. De verplichting is volgens onderzoek van CE Delft ambitieus, maar Jetten denkt dat deze met verschillende maatregelen wel haalbaar is. Het gaat dan bijvoorbeeld om een snellere vergunningverlening, het onderzoeken van de mogelijkheden van extra grondstoffen en het stimuleren van vergassing. Het meeste groen gas wordt nu nog middels vergisting geproduceerd.

Over de verplichting na 2030 zal het kabinet later nog beslissen. Er komt een verdeelsleutel om de bijmengverplichting te verdelen onder de energieleveranciers. Het beleid wordt daarnaast in lijn gebracht met de kabinetsvisie op de inzet van biogrondstoffen, om te voorkomen dat grondstoffen worden ingezet voor gasproductie die elders hoogwaardiger kunnen worden toegepast.