Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 17 augustus 2022

Milieuorganisaties zien ook niets in verlenging Isvag

In plaats van een nieuwe afvalenergiecentrale wil de Antwerpse afvalintercommunale Isvag haar bestaande installatie langer gebruiken. Milieuorganisaties maken bezwaar.

Isvag wil de levensduur van de bestaande verbrandingsinstallatie met twintig jaar verlengen en vraagt daarvoor een hernieuwing van de milieuvergunning. Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Natuurpunt dienden een bezwaarschrift in. BBL noemt "het oplappen van een afgeleefde oven" een slecht idee en vindt dat de milieueffecten niet goed zijn onderzocht. Er is geen nieuwe milieueffectrapportage (mer) opgesteld. Daarnaast vreest BBL dat, door de verbrandingsinstallatie langer in gebruik te houden, andere scenario's met meer recycling en minder verbranding, of verbranding met meer hergebruik van restwarmte, worden uitgesloten.

“Voor zo’n grote installatie met aanzienlijke effecten op de luchtkwaliteit en het klimaat, moeten vergunningsdossiers grondig en correct worden voorbereid. Je kan er nooit vanaf komen door snel een bijlage te plakken aan een oud mer”, zegt Tycho Van Hauwaert van Bond Beter Leefmilieu.

Geen nieuwe oven

Isvag wilde op de locatie in Wilrijk eigenlijk een nieuwe afvalenergiecentrale bouwen. Aan die plannen kwam een einde na bezwaar van BBL en de Belgische federatie van de afval- en recyclingsector Denuo. De rechter vernietigde in april de vergunning voor de nieuwe installatie, onder meer omdat omwonenden te weinig inspraak hadden gehad en alternatieve locaties niet voldoende onderzocht waren. 

De rechter vernietigde destijds ook de vergunning van de bestaande installatie. Isvag kreeg zes maanden de tijd om een nieuwe vergunning te verkrijgen. Daar is de intercommuncale nu dus mee bezig. Als de vergunning er niet komt, moet de installatie in oktober definitief dicht.