Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 05 oktober 2022

Circulaire economie in gevaar door ontbrekende vergunningen?

De regering gaat onderzoeken welke extra maatregelen ze moet nemen om ervoor te zorgen dat de energietransitie en de circulaire economie niet in gevaar komen door ontbrekende vergunningen.

Met een ruime meerderheid heeft de Tweede Kamer gisteren (4 oktober) de motie van Erik Haverkort (VVD), Harry van der Molen (CDA) en Kiki Hagen (D66), die hiertoe oproept, aangenomen. Tijdens het tweeminutendebat Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving van vorige week woensdag 28 september kreeg hun motie ook al ‘oordeel Kamer’ van staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. In hun motie geven de Kamerleden aan dat de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie zullen leiden tot een toename in vergunningsaanvragen door bedrijven voor het aanpassen van hun productiefaciliteiten, zodat ze schoner en energiezuiniger worden. De omgevingsdiensten zijn momenteel echter onvoldoende toegerust om deze aanvragen tijdig af te handelen.

Ze verzoeken de regering om in eerste instantie te onderzoeken om hoeveel vergunningsaanvragen het de komende vijf jaar zal gaan. Vervolgens vragen ze de regering om te onderzoeken welke extra maatregelen ze moet nemen om ervoor te zorgen dat de energietransitie en de circulaire economie niet in gevaar komen door ontbrekende vergunningen.

Moties verworpen

Ook Eva van Esch (Partij voor de Dieren) en Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) brachten hun vier moties in stemming, ondanks dat staatssecretaris Heijnen vorige week woensdag ze deze moties had ontraden. De Tweede Kamer was net zo enthousiast als de staatssecretaris en verwierp hun ingebrachte moties.

Gerelateerde artikelen