Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 19 januari 2023

Milieu-impact hergebruikte kleding 70 maal lager

Bijna twee derde van alle gebruikte kleding in Europa belandt vandaag de dag bij het restafval, en dus vaak in de verbrandingsoven of op een stortplaats. Dit, terwijl hergebruik een enorme milieubesparing kan opleveren.

Afgedankte kleding is steeds vaker niet herbruikbaar.
Foto: PDPics | pixabay

De milieu-impact van hergebruik van textiel is 70 maal lager dan textiel dat nieuw gemaakt wordt, zelfs als rekening wordt gehouden met de transportemissies die gepaard gaan met wereldwijde export voor hergebruik. Elk kledingstuk van hoge of gemiddelde kwaliteit dat wordt hergebruikt, bespaart 3 kilo CO2, en 99,99 procent van het water dat nodig is om een nieuw kledingstuk te maken. Dit blijkt uit een levenscyclusanalyse (LCA) die de Europese koepelorganisatie voor recyclers Euric heeft laten uitvoeren.

"Helaas belandt ongeveer 62 procent van de gebruikte kleding en textiel bij het huishoudelijk afval, wat betekent dat waardevol textiel waarschijnlijk wordt verbrand of gestort”, aldus Mariska Boer, voorzitter van Euric Textiles. Er zijn momenteel geen landen waar post-consumer textiel uit het huishoudelijk afval wordt gehaald voor recycling.

Aanbevelingen

Euric biedt in het onderzoek ook aanbevelingen voor beleidsmakers, en doet een oproep voor initiatieven die zorgen voor een versnelling van investeringen in moderne textielrecyclinginstallaties wereldwijd. “Met name innovatie op het gebied van vezel-tot-vezel-recycling is essentieel om textielvezels in de kringloop te houden, aangezien de hoeveelheid niet-herbruikbare kleding naar verwachting sterk zal toenemen”, aldus Euric. Ook benadrukt het onderzoek het belang van criteria voor ecodesign die de levensduur van kleding verlengen, en regels die een nauwkeurige sortering van textiel van verschillende kwaliteiten voorschrijven.

Waarschijnlijk zal tegen 2030 minder kleding geschikt zijn voor hergebruik, en meer voor recycling. Reden hiervoor is de eis van gescheiden inzameling van textiel die in 2025 van kracht gaat. Deze zal naar verwachting textiel uit gemengd afval houden dat eigenlijk niet geschikt is voor hergebruik. Ook is er sprake van een algemene trend van dalende kwaliteit van kledingstukken.