Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 06 februari 2023

AfvalOnline bereikt mijlpaal

25 jaar geleden verscheen het eerste bericht op AfvalOnline, waarmee de redactie meesurfde op de internethype die toen begon. De nieuwssite over afval en recycling is inmiddels een autoriteit in de sector en op weg naar de volgende stap.

AfvalOnline was niet de eerste nieuwssite in Nederland, maar wel een van de eerste voor professioneel branchenieuws en zeker in de milieusector. Wat begon als een afgeleide van de nieuwsrubriek van het Vakblad Afval! ontwikkelde zich snel tot een zelfstandig medium met eigen nieuws en achtergrondinformatie.

Een zelfstandig medium

De start van AfvalOnline in 1998 viel samen met het begin van de internethype. Eerlijk gezegd, het begin was aanmerkelijk lastiger dan verwacht. Nieuws kreeg met internet al heel snel een hoge urgentie en moest vooral ‘direct’ bij de lezer zijn. Door internet kwam ook veel meer nieuws beschikbaar en de honger naar informatie – ook onder professionals – nam sterk toe. Het idee van een website als afgeleide van een vakblad bleek snel achterhaald. Het vergde meer aandacht en meer eigen ontwikkeling, waardoor de website groeide, in nieuwsaanbod en in aantal lezers. De eerste website was echter niet gemaakt voor zoveel nieuws en lezers en dus moest overgestapt worden op een professioneler systeem. Toen was ook het moment dat overgestapt werd van het online plaatsen van berichten uit het Vakblad Afval! naar het zelfstandige medium AfvalOnline. Er kwamen verschillende abonnementen voor de twee informatiebronnen: eigen journalistiek en knipsels. Ook de vormgeving en navigatie werd volledig anders. In 2003 zag www.afvalonline.nl het licht en verdwenen de oude site en url.

Groei

In een tijd van gratis nieuws, was de overstap naar abonnementen voor veel lezers even wennen. Maar het duurde niet lang of de groei zette weer in en die blijft zich tot de dag van vandaag voortzetten. Door de jaren heen is de structuur van AfvalOnline in de basis hetzelfde gebleven. Er zijn functionaliteiten toegevoegd zoals de kennisbank, en natuurlijk is de vormgeving en navigatie ook in de loop der tijd aangepast. Het grootste verschil met twintig jaar geleden is echter de redactionele nieuwsproductie. Toen drie tot vier nieuwsberichten per dag. Nu minimaal acht en soms zelfs twaalf. Daarmee zijn er in 25 jaar tijd ondertussen al ruim 33.000 artikelen op AfvalOnline verschenen.

Volgende fase

De volgende fase voor AfvalOnline kondigt zich aan. We willen het nieuws verder afstemmen op de specifieke wensen en interesses van de lezer en daarop de functionaliteit van de website verbeteren. Mogelijk dat we u daarvoor de komende tijd zullen benaderen. En uiteraard zullen we het lustrum gaan vieren, maar daarover later meer.