Categorie: hergebruik | Gepubliceerd: 14 juli 2014

Mode gemaakt van 100 procent resttextiel

Tijdens de Amsterdam Fashion Week zijn twee kledingstukken gepresenteerd die volledig bestaan uit gerecyclede garen.

ReBlend-BYBROWN foto1 kleinformaat.jpgDe kledingstukken maakten deel uit van de collectie Bybrown van Melanie Brown en werden tijdens haar show - met als hoofdsponsor Humana – afgelopen zaterdag gepresenteerd.

Humana werkt al enkele maanden binnen ReBlend (een Nederlands upcycling initiatief) samen om van gemengd resttextiel 100 procent gerecycled nieuw garen te maken. Meer dan de helft van de huidige textielstromen bestaat uit gemengd textiel en traditioneel is het alleen mogelijk is om pure materialen (100 procent katoen of wol) te hergebruiken zonder te hoeven ‘downcyclen’. Met de nieuwe ontwikkeling wordt het volgens Humana mogelijk om textiel, mode en interieurdesign te maken met veel minder negatieve ecologische impact.

Opschaling

Minimaal 200 miljoen kilo textiel met het potentieel om te recyclen verdwijnt jaarlijks, alleen al in Nederland, uit de textielketen. ReBlend wil dit textielafval gebruiken voor 100 procent gerecycled garen. Dat begint met het sorteren door Humana van het ingezamelde textiel. Niet-draagbare kleding wordt gesorteerd op kleur. Het materiaal wordt vervolgens in kleine stukjes uiteen getrokken om er in een aantal processtappen nieuwe vezels en nieuw garen van te maken. Er wordt geen water verbruikt en het garen wordt niet geverfd. Vervolgens wordt garen gesponnen waarmee prototypes gerealiseerd kunnen worden, zoals een trui, een jurk, of de bekleding van een bureaustoel. De komende tijd wil ReBlend opschalen door het creëren van beweging bij voorlopende grotere modelabels, het streven naar hergebruik van grotere omvang van materialen en verdere ontwikkeling van garen en de mogelijkheden voor toepassing.

Gerelateerde artikelen