Categorie: productnieuws | Gepubliceerd: 22 april 2015

Textielinzameling anno 2015: méér dan inzamelen alleen

Textielinzameling is voor Curitas al lang geen dienst meer van uitsluitend inzamelen. Om textiel meer én beter her te gebruiken houdt Curitas ook zich bezig met onderzoek naar innovatieve oplossingen.

curitas de boer groep textiel sorteren.jpgNa inzameling door Curitas doorloopt het textiel een uitgebreid sorteerproces ten behoeve van hoogwaardig hergebruik.

“Gemeenten en inzamelaars zetten zich in om meer textiel gescheiden in te zamelen want nu belandt jaarlijks nog circa tweederde van het textiel bij het restafval. Een deel daarvan is nog herdraagbaar, maar de rest moet gerecycled moeten. Die hoeveelheid textiel neemt toe en het milieu vraagt om hoogwaardigere recyclingtechnieken dan de huidige technieken”, aldus Curitas.

Samenstelling en kwaliteit

Curitas is nauw betrokken bij de verwerking van het door haar ingezamelde textiel en doet in samenwerking met sorteerbedrijven en recyclingpartners onderzoek naar nieuwe technieken. De moeilijkheid zit hem grotendeels in de samenstelling en kwaliteit van het gedragen textiel. “Textiel bestaat veelal uit meerdere materialen terwijl de recyclingtechnieken vaak geschikt zijn voor één materiaal. Daarnaast is gedragen textiel minder sterk dan nieuw textiel. Na het recycleproces moet de vezel echter net zo sterk zijn als nieuw textiel om kwalitatief goede kleding te kunnen maken.”

Curitas werkt aan een veelbelovende proef waarbij het op kleine schaal gelukt is de veelgebruikte materialen katoen en viscose op een milieuvriendelijke manier te scheiden van andere materialen. Na verdere behandeling worden er nieuwe garen van gemaakt. Uit onderzoek moet blijken of dit proces ook op industriële schaal mogelijk is.