Categorie: duurzaam | Gepubliceerd: 08 augustus 2016

Earth Overshoot Day opnieuw vroeger in het jaar

In 2016 valt de dag dat we ons mondiale grondstoffenkrediet hebben opgebruikt, weer vijf dagen vroeger dan het jaar ervoor.

Vandaag is de dag waarop de wereldbevolking de natuurlijke productiecapaciteit van de aarde voor dat jaar heeft opgebruikt, zo heeft het Global Footprint Network berekend. Niet voor niets is deze symbolische dag, die elk jaar een stuk naar voren schuift, omgedoopt tot Earth Overshoot Day. Alles wat we na deze dag in het kalenderjaar onttrekken aan de aarde, leidt tot verdere uitputting van ecosystemen, zoals overbevissing en toename van de concentratie van broeikasgassen. Het Global Footprint Network onderneemt actie om het gebruiksoverschot in landen over de hele wereld tegen te gaan, onder andere door intensieve samenwerking met het milieuprogramma van de Verenigde Naties, Unep.

Ecologisch begrotingstekort

Al sinds 1986 hebben we jaarlijks een mondiaal ecologisch begrotingstekort. Onze mondiale ecologische voetafdruk, dat voor 60 procent uit CO2-uitstoot bestaat, levert dit jaar een ‘ecologisch begrotingstekort’ op van ongeveer 40 procent. De Werkgroep Voetafdruk Nederland stelt dat de kans redelijk is dat de komende jaren de ecologische voetafdruk verkleind kan worden, wanneer energiebesparing en de uitbreiding van duurzame energiewinnen snel blijven groeien.

Overshoot Day als reminder

Peter Kurth, voorzitter van de Duitse afvalbrancheorganisatie BDE, laat weten dat de Overshoot Day een belangrijke reminder is voor de politiek overal ter wereld om efficiënt grondstofgebruik en de terugwinning van grondstoffen wereldwijd op de agenda te zetten. Ook Duitsland is er nog lang niet, volgens hem. Kurth ziet een belangrijke rol voor de Europese politiek weggelegd; zo zou het verboden moeten worden om huishoudelijk afval zonder verdere verwerking te storten en moeten recyclingpercentages omhoog. De voorzitter van BDE waarschuwt echter voor een achteruitgang van innovatie binnen de recyclingsindustrie naarmate er meer gemeenten in Duitsland het afvalbeheer in eigen handen nemen. "De ervaring leert ons dat innovatie in recycling en afvalverwerking altijd plaatsvindt vanuit particuliere bedrijven", aldus Kurth.

Brede welvaart

Ook in de Nederlandse politiek is enige aandacht voor de ecologische voetafdruk. In april bracht de tijdelijke commissie Breed Welvaartsbegrip een advies uit aan de Tweede Kamer, om naast het BBP systematisch met meer indicatoren te gaan werken, zoals onderwijs, veiligheid, gezondheid en dus ook milieu, om de welvaart te bepalen. Behalve brede waardering voor het rapport, benadrukten enkele Kamerleden dat het BBP geen rekening houdt met het uitputten van hulpbronnen. De Commissie wil het liefst dat het Centraal Bureau voor de Statistiek jaarlijks rapporteert over de ontwikkeling van de ‘brede welvaart’, en dat de Kamer vervolgens daarover debatteert.