Categorie: Management | Gepubliceerd: 12 oktober 2016

'Hoe blussen we dat?'

Het nieuws staat bol van de ontploffende en zelfontbrandende batterijen. Blussen van een Li-Ion batterijbrand in je depot is lastig. Maar een nieuw blusmiddel lijkt de oplossing te zijn.

Wie batterijen en accu’s inzamelt, vervoert of opslaat, heeft er vast en zeker mee te maken gehad. Brand in de recyclingstromen van accupacks zijn geen uitzondering. De kans daarop neemt toe, want de opmars van lithium-ion batterijen is enorm, alleen al in elektrische auto’s en e-bikes. De chemische fabriekjes ontploffen niet snel, maar het kan wel gebeuren, bijvoorbeeld als onder druk de scheidingswanden tussen de chemische stoffen het begeven. Blussen van een brand van een auto-accu is lastig. Medio september had de brandweer in Baarn moeite om de brand te blussen van een accu uit een gecrashte Tesla. Daarvoor werd uiteindelijk batterij sorteerbedrijf Van Peperzeel ingeroepen, die net een nieuw blusmiddel had ontdekt speciaal voor dit soort branden.

Het was ook een brandincident met accu’s bij Van Peperzeel zelf, dat directeur Johan van Peperzeel op pad deed gaan voor een oplossing. In februari 2015 ontploften in het sorteercentrum in Lelystad lithium-ion batterijen die buiten in een container stonden. Er ontstond brand met een grote rookpluim die ook met zand is geblust.

Batterijbranden zijn lastig, omdat als de warmte in de behuizing is toegenomen, de brand vanzelf weer kan ontstaan. Water is geen goede oplossing, omdat het te weinig koelt en er daardoor veel van nodig is. De gevaarlijke stoffen uit de batterijen spoelen dan weg.

De oplossing die Johan van Peperzeel vond heet F-500. Het is een blusmiddel dat toegevoegd aan water een extreem snel koelend effect geeft. Daarnaast brengt het een laagje op het materiaal aan, waardoor de brandhaard wordt ingekapseld. De zuurstoftoevoer wordt afgesloten en zelfontbranding voorkomen. En dan misschien nog het opmerkelijkst: het blusmiddel is fluor vrij. Het is zelfs biologisch afbreekbaar waardoor er binnen 30 dagen niets meer van terug te vinden is.

Gisteren (dinsdag 11 oktober) demonstreerde Van Peperzeel voor nationale en internationale brandweer met verschillende brandproeven de werking van het blusmiddel én de blustechniek. Want blussen met F-500 doe je met korte, krachtige stoten. Dat geeft meteen veel minder blusmiddelverbruik.

Door deze eigenschappen voorspelt Van Peperzeel een grote toekomst voor het blusmiddel, speciaal voor branden met kunststoffen, rubber, lichtmetalen en batterijen, in het bijzonder de LI-ion batterijen. Voordeel is dat aanzienlijk minder water hoeft te worden gebruikt, waardoor het gewicht van de na de brand afgevoerde afvalstoffen afneemt. De aanspraak op verzekeringspremie wordt daarmee verlaagd.

Een nog bredere toepassing is de toevoeging aan onder andere sprinklerinstallaties. Daar wordt nog over nagedacht.