Categorie: duurzaam | Gepubliceerd: 24 oktober 2016

Afvalprojecten niet in de prijzen bij New Material Award 2016

De New Material Award 2016 gaat naar een 3D-printer voor klei. Er waren ook diverse afvalinnovaties genomineerd.

De New Material Award, een geldprijs van 15.000 euro, werd dit weekend uitgereikt aan Olivier van Herpt voor Functional 3D Printed Ceramics. Van Herpt ontwikkelde een 3D-printer die normale klei zonder toevoeging van water kan printen, zodat vervuilende plastic vervangen kunnen worden door een duurzamer materiaal. Met de geldprijs kan Van Herpt het project doorontwikkelen.

Het omvormen van plantenwortels tot een textielachtig materiaal sleepte de New Material Fellow in de wacht. Kunstenaar Diana Scherer laat met InterWoven plantenwortels middels mallen groeien tot een sterk en houdbaar materiaal. In samenwerking met de Radboud Universiteit onderzoekt Scherer onder andere of onder de grond een jurk kan groeien. Met de Fellow krijgt Scherer een half jaar begeleiding bij het verder uitwerken van haar idee.

Er waren ook diverse afvalprojecten genomineerd voor de Award. Zoals een tapijt van stoffen met misdrukken, het 3D-printen van meubels van kunststof uit oude gemalen CD's, tassen uit bootzeil en reddingsvesten en gevelbekleding uit huishoudelijk kunststof afval. Deze projecten vielen niet in de prijzen.

Gerelateerde artikelen