Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 28 december 2016

MVO vraagt aandacht voor recycling oliebollenolie

Sinds 5 jaar kunnen thuisbakkers hun oliebollenolie wegbrengen naar een inleverpunt voor recycling. Met de jaarwisseling in zicht vraagt ketenorganisatie voor oliën en vetten MVO hier weer aandacht voor.

Jaarlijks gebruiken Nederlandse huishoudens ongeveer 30 miljoen liter frituurvet en -olie. De oliebollentijd is daarbij de belangrijkste periode: maar liefst 5 miljoen liter wordt in die periode gebruikt om de traditionele lekkernij thuis te maken, aldus MVO. Ook bij gourmet, fondue en frituren wordt deze maand veel olie gebruikt.

Inzameling

Inmiddels wordt 20 procent van dit vet ingezameld. Veel mensen gooien de vetresten echter weg. Bij het restafval of in het riool. Dat is niet nodig benadrukt MVO. Gebruikte vetten en oliën kunnen weggebracht worden naar verzamelcontainers bij supermarkten en (sport)verenigingen. Het inleveren van vet kan zo de verenigingskas spekken. Een volle container levert de penningmeester namelijk al enkele tientallen euro’s.

In totaal zijn er 3.000 inleverlocaties in Nederland. In iedere gemeente kunnen thuisbakkers in ieder geval bij de milieuwerf terecht.

Recycling

De ingezamelde oliën en vetten krijgen een tweede leven als biobrandstof. Eén fles frituurvet levert na gebruik al 1 liter biodiesel op. Als alle oliebollenbakkers hun gebruikte olie zouden inleveren, levert dat volgens MVO genoeg biodiesel op om ruim 1.000 keer de wereld rond te rijden.

In een filmpje van Vetrecyclehet.nl is te zien hoe van gebruikte vetten biobrandstof wordt gemaakt.