Categorie: Producten | Gepubliceerd: 04 januari 2017

Rotterdam pakt peukenafval aan met stembak

Rotterdam heeft veel last van zwerfafval van peuken. Met nieuwe soorten vuilnisbakken wil de gemeente de overlast verminderen.

Op het Stadhuisplein is een speciale afvalbak voor sigarettenpeuken geplaatst, waar rokers met hun peuk kunnen stemmen voor een stelling. 'Ik wil stoppen met roken' is de eerste, met aparte bakken voor 'Ja' en 'Nee'. Met de zelf ontworpen peukenstemmer vraagt de gemeente aandacht voor zwervende peuken op straat. De stelling verandert iedere paar weken. Het gaat om een proef. Bij succes komt de stemmer op meerdere plekken in Rotterdam te staan.

Eerder beproefde de gemeente speciale peukenzuilen op afvalbakken op de Lijnbaan. Dat leverde 50.000 uitgedrukte sigaretten op. Daarentegen werd geen afname van het aantal peuken op straat waargenomen.

Het idee van stemmen middels een peuk is niet helemaal nieuw: bij de Avans Hogeschool in Breda staat ook een zestal stembakken. Voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen in november konden studenten bijvoorbeeld middels een peuk hun voorkeur voor Hillary Clinton of Donald Trump uitspreken.