Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 13 januari 2017

Omrin wordt circulair partner van Innofest

Tijdens de European Production & Innovation Conference (EPIC), onderdeel van Eurosonic/Noorderslag in Groningen, is Omrin gepresenteerd als nieuwe 'circulaire partner' van Innofest.

festival.jpgFoto: © Amsterdam Open Air / Niels de Vries

Innofest stimuleert innovaties die bijdragen aan schonere, meer duurzame of socialere festivals. Bijvoorbeeld op het gebied van afval, energie, logistiek, (tijdelijk) bouwen, water of voedsel. Een festival is een tijdelijke minimaatschappij, stelt Omrin. Net als in het echt zijn daar uitdagingen op gebied van onder andere energie en afval. Ook festivalbezoekers gedragen zich in zekere zin gelijk als in de echte wereld: ze bewegen, eten en slapen. Het verschil met de echte wereld is dat er een hek om het festivalterrein staat. Dat maakt festivals een perfecte testomgeving om samen te werken aan prototypes en experimentele technieken. En als een idee op een festival werkt, dan kan het ook in de echte wereld werken.

John Vernooij, algemeen directeur van Omrin: “Een festival is een ideale plek om te experimenteren met het effectief opruimen, sorteren en hergebruiken van afval. Hoe beperken we het gebruik van wegwerp-materialen en welk afval kan elders op het festival een tweede leven beleven? Juist op een festival krijg je inzicht in de verschillende ketens die bijdragen aan een effectieve, en indien mogelijk circulaire, afvalverwerking. Als circulair partner van Innofest werken we mee aan ideeën en oplossingen. De uitdagingen op festivals zijn kleiner en overzichtelijker, maar zeker schaalbaar naar de ‘echte’ wereld.

De festivals die meedoen aan Innofest zijn naast Eurosonic Noorderslag in Groningen, ook Oerol (Terschelling), TT Assen Festival, Festivalderaa (Schipborg), Welcome to the Village (Leeuwarden), Paradigm (Groningen), Noorderzon (Groningen) en Into The Great Wide Open (Vlieland).