Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 01 februari 2017

ARN lanceert meldingssysteem oneerlijke concurrentie

Malafide handel in gestolen onderdelen en autowrakken en illegale sloop. Oneerlijke concurrentie is in de praktijk van de autodemontage- en recycling een hardnekkig verschijnsel. ARN wil er mee afrekenen.

De organisatie heeft daarom het initiatief genomen om een efficiënt en transparant meldingssysteem voor oneerlijke concurrentie op te zetten. Dit in samenspraak met RDW, de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) en de regionale uitvoeringsdiensten en omgevingsdiensten. Gisteren werd het systeem gelanceerd. Op een speciale website van ARN kunnen misstanden nu worden gemeld. ARN zorgt dat de melding vervolgens bij de juiste instantie terechtkomt.

Volgens ARN worden in Nederland naar schatting jaarlijks 30.000 tot 40.000 voertuigen ten onrechte voor export aangemeld, waarna de onderdelen in eigen land illegaal gedemonteerd en verkocht worden. Ongeveer de helft van de gestolen auto’s – jaarlijks zo’n 5.000 stuks – wordt in onderdelen gedemonteerd en verkocht. De oneerlijke praktijken leiden tot concurrentievervalsing en kunnen nadelige gevolgen hebben voor het milieu. Het is een doorn in het oog voor ARN en de bij de organisatie aangesloten autodemontagebedrijven die wel volgens de regels werken, aldus ARN.