Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 08 februari 2017

358 ton minder CO2 door vergisting Drents bermgras

Attero heeft bermgras uit de provincie Drenthe omgezet in groen gas. Daarmee is 358 ton CO2-uitstoot bespaard.

Met de overhandiging van een symbolisch groengascertificaat aan gedeputeerde Henk Brink is vandaag de wens van de provincie om het eigen bermgras om te zetten in groen gas gerealiseerd. Het geproduceerde groen gas was goed voor 2,5 miljoen kilometer rijden.

Drenthe schreef in 2015 al een aanbesteding uit voor het maaibeheer en de duurzame verwerking van het gemaaide bermgras. Die opdracht werd gewonnen door Krinkels en Attero. Krinkels maaide de afgelopen twee jaar de bermen langs de provinciale wegen. Attero vergistte het bermgras vervolgens in de gft-vergistingsinstallatie in Wijster en produceerde er groen gas uit. Door het bermgras eerst in te kuilen kan het bedrijf er bovendien de wintervoorraad mee aanvullen - in deze maanden is er namelijk minder aanvoer van gft. Tankstationbeheerder PitPoint zorgde tenslotte dat het groen gas getankt kon worden.

Henk Brink: "Wij maken zo de cirkel rond in Drenthe. Het bermgras langs onze wegen is brandstof voor voertuigen, die weer gebruik maken van diezelfde wegen."