Categorie: handhaving | Gepubliceerd: 16 februari 2017

Onderzoek naar verboden stoffen in co-materialen

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en agenten van de landelijke eenheid van de politie zijn dinsdag een onderzoek gestart bij een bedrijf dat co-materialen verhandelt en vervoert.

Co-materialen zijn stoffen die samen met dierlijke mest worden verwerkt in co-vergisters. Bij dit onderzoek controleren de toezichthouders of de co-materialen waar het bedrijf in handelt geen verboden stoffen bevatten. Daarnaast wordt gekeken of het bedrijf zich niet schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie door bijvoorbeeld schijnconstructies en overtreding van de regels rij- en rusttijden. Om dit te onderzoeken is de administratie van het bedrijf meegenomen. De toezichthouders doen nog verder onderzoek naar de mestboekhouding en de tachograaf, een apparaat dat rij- en rusttijden registreert.

Volgens de ILT levert het bedrijf uit Flevoland, dat onderwerp van onderzoek is, co-materialen aan een aantal co-vergisters verspreid over Gelderland en Flevoland. 

Verboden stoffen

Om het milieu en de voedselveiligheid te beschermen gelden er duidelijke regels voor de stoffen die gebruikt worden in co-vergisters. Deze stoffen worden na de vergisting namelijk als meststof (digestaat) uitgereden op landbouwgrond, met het risico dat deze stoffen in de voedselketen of in de bodem terecht komen. Het vergisten van verboden stoffen kan ook een veiligheidsrisico voor de directe omgeving opleveren. 

Transport Informatie en Expertise Centrum

Het onderzoek bij het bedrijf komt voort uit een analyse van het Transport Informatie en Expertise Centrum (TIEC). In dit samenwerkingsverband van NVWA, politie, ILT, Douane en Inspectie SZW werken de diensten integraal samen om bedrijven te analyseren en controleren.