Categorie: Innovatie en techniek | Gepubliceerd: 17 februari 2017

Fries Museum belicht circulaire economie in 1795

Circulair ondernemen, het klinkt erg vernieuwend en innovatief. Een tentoonstelling in het Fries Museum laat echter zien dat de Friese uitvinder Watse Gerritsma al in de 18e eeuw 'rijk werd van rotzooi'.

In de tentoonstelling ‘Rijk van Rotzooi’  lopen bezoekers door het laboratorium van de Friese uitvinder. Watse Gerritsma was twee eeuwen geleden al bloedfanatiek bezig met recycling. Door zijn kennis van scheikunde wist hij precies hoe hij van afvalstoffen nieuwe dingen moest maken. In 1795 bouwde hij een van de eerste chemische fabrieken van Nederland.

Alles in Watse’s fabriek draaide om recycling. Het afval van de fabriek gebruikte hij opnieuw, maar ook van straatafval maakte hij nieuwe producten. Niets ging verloren, alles werd hergebruikt. Van oude aardappelschillen perste hij papier, straatafval zette hij om in buskruit en zelfs met urine wist Watse wel raad.

Tot en met 4 maart 2018 kunnen bezoekers van het Fries Museum het lab van Watse Gerritsma bezoeken en leren hoe zij zelf van afval glas, verf en papier kunnen maken. Ook wordt getoond hoe tegenwoordig met een 3D-printer plastic kan worden gerecycled.

De tentoonstelling Rijk van Rotzooi is ontwikkeld door Museum Boerhaave en is tot stand gekomen in samenwerking met Universiteit Twente in het kader van het NWO-onderzoeksprogramma Chemistry in Everday Life.