Categorie: publicaties | Gepubliceerd: 23 februari 2017

Veel belangstelling voor chemisch recyclen

Het KIDV heeft een verslag gepubliceerd van een verdiepingsbijeenkomst over het chemisch recyclen van kunststof verpakkingen. Dit vanwege 'het grote belang van de bijeenkomst'.

De zaal waar de bijeenkomst op 9 februari werd gehouden zat goed vol. Niet verwonderlijk, stelt het KIDV, want de belangstelling voor dit onderwerp bij alle partijen uit de verpakkingsketen is groot. Het gebruik van kunststof, onder andere in verpakkingen, nam in de afgelopen vijftig jaar een grote vlucht. Hoewel de (mechanische) recycling van kunststof verpakkingsafval eveneens sterk is gestegen, kent de markt voor gerecycled kunststof nog vele uitdagingen. Om de recycling van kunststof verpakkingen te verbeteren, te vergroten en de kwaliteit van het recyclaat te verhogen, zijn alternatieve of aanvullende technieken nodig. Chemische recycling is één van die mogelijke technieken, waar de laatste tijd veel over wordt gesproken in de kunststofketen. Het ontbreekt echter aan gedegen en onafhankelijke kennis over dit recyclingproces bij de diverse ketenpartners, aldus het KIDV, dat om die reden een verdiepingsbijeenkomst organiseerde.

Tijdens de bijeenkomst ging verpakkingsdeskundige Karen van de Stadt in op hoe chemische recycling in zijn werk gaat en wat de voordelen er van zijn. De belangrijkste conclusies van de sessie waren dat chemische recycling een aanvulling kan zijn op bestaande recycling, dat het materiaal na chemische recycling weer de kwaliteit van het oorspronkelijke polymeer heeft en dat het materiaal door bestaande grondstofmarkten kan worden gebruikt. Grootschalige toepassing van chemisch recyclen bestaat echter nog niet.

In het verslag van de bijeenkomst is ook aandacht voor de pitches van bedrijven als Synbra, Ioniqa, Bin2Barrel en Waste-to-Chemicals. Ook opmerkingen en vragen uit de zaal zijn in het stuk verwerkt. Het KIDV publiceerde vandaag naast het verslag twee filmpjes over de bijeenkomst: één filmpje met hoogtepunten en een sfeerimpressie en één filmpje waarin het complete KIDV-college voorbijkomt.

 

Kort filmpje: hoogtepunten en sfeerimpressie.

Lange versie: KIDV-college over chemisch recyclen.