Categorie: Innovatie en techniek | Gepubliceerd: 22 maart 2017

Pilotinstallatie maakt eiwitten uit rioolwater

Het project Power to Protein gaat een nieuw principe testen om eiwitten uit afvalwater te produceren.

Op de waterzuivering van waterschap Vechtstromen in Enschede worden vanaf 29 maart eiwitten geproduceerd uit afvalwater. De pilot komt voort uit een samenwerking tussen verschillende overheden en commerciële bedrijven. Het gaat om een uniek project volgens de betrokkenen.

Power to Protein Pilot Installatie

Het concept Power to Protein biedt de mogelijkheid om van grondstoffen uit afvalwater eiwitten te maken die geschikt zijn voor diervoeding en wellicht voor menselijke consumptie. Ammoniak, zuurstof, waterstof en kooldioxide vormen de grondstoffen die door bacteriën worden omgezet in een hoogwaardig eiwit waarvan de kwaliteit vergelijkbaar is met dierlijk eiwit en beter dan plantaardig eiwit. De natte fractie van zuiveringsslib, dat waterschappen steeds meer vergisten, bevat een forse hoeveelheid ammoniak, die zo nuttig wordt aangewend. Kooldioxide wordt gewonnen uit het biogas, dat bij de vergisting vrijkomt. Waterstof en zuurstof kunnen via elektrolyse van water worden geproduceerd uit hernieuwbare zonne- of windenergie. Hieraan ontleent het project ook zijn naam: Power to Protein.

Power to Protein moet bijdragen aan het oplossen van de voedselproblematiek en aan een circulaire economie. De pilot wordt momenteel getest op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Enschede, één van de zuiveringen van waterschap Vechtstromen, waarna de pilot bij Waternet getest zal worden.

Het principe van het project is bedacht door emeritus hoogleraar prof. dr. Ir. Willy Verstraete van de Universiteit Gent. Een ‘proof of concept’ werd uitgewerkt door Avecom, een spin-off van deze universiteit.

Samenwerking

De pilot is een samenwerking van diverse overheden en commerciële bedrijven. Avecom, AEB Amsterdam, Barentz Animal Nutrition, KWR Watercycle Research Institute en de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Rijn en IJssel, Zuiderzeeland, Vechtstromen en Waternet werken nauw samen. Het onderzoek wordt medegefinancierd door het programma TKI Watertechnologie van het Ministerie van Economische Zaken.