Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 24 april 2017

GAD past afvalstoffenverordening aan op nieuwe inzamelen

De Grondstoffen en Afvalstoffendienst (GAD) van de regio Gooi en Vechtstreek gaat dit jaar de voorzieningen voor het nieuwe inzamelen uitrollen. De eerste containers zijn vorige week uitgezet en de afvalstoffenverordening is aangepast.

Met het nieuwe inzamelen wil GAD meer gescheiden afvalstromen aan huis ophalen en de frequentie van restafvalinzameling verminderen. Daarnaast wil men de vier scheidingsstations in de regio beter inzetten om het gescheiden inzamelen te bevorderen en komen er de komende jaren veel meer ondergrondse containers voor bewoners die voor het scheiden geen gebruik kunnen maken van minicontainers. Woningen die nu gebruik maken van minicontainers, krijgen een pmd-container in plaats van de huidige pmd-zakken. Onderzoek onder inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek toonde aan dat een meerderheid het pmd bij voorkeur scheidt met behulp van een pmd-container.

Om dit mogelijk te maken moest de afvalstoffenverordening worden aangepast. Tot 5 februari heeft het ontwerp ter inzage gelegen. Daarop zijn verschillende reacties binnengekomen, die hebben geleid tot aanpassingen. De verordening is op 13 april vastgesteld.

Nieuwe containers

Vorige week zijn de de eerste van 46.000 minicontainers geleverd aan huishoudens in Blaricum, Laren, Huizen en een deel van Naarden. Het gaat om de containers voor pmd en restafval. In oktober sloot de GAD een nieuw contract voor de levering van de containers. Met de introductie van de pmd-container stapt de GAD ook over op een andere inzamelfrequentie. Huishoudens die gebruik maken van de nieuwe pmd- en restafvalcontainers, kunnen die vanaf komende zomer driewekelijks aanbieden. Overigens kunnen huishoudens die meer pmd hebben dan in drie weken in de nieuwe container met oranje deksel past, een extra pmd-container aanvragen.